| De partij lanceerde de campagne tegen de sluikstortproblematiek met een pop-upwinkel op het Muntplein

CD&V Brussel lanceert campagne 'Plan Propere Straten'

KVDP
© BRUZZ
19/03/2022

Op het Muntplein heeft de Brusselse CD&V vandaag haar campagne rond openbare netheid gelanceerd. 'Plan Propere Straten' bevat vijftien actiepunten waarmee de christendemocraten de Brusselse straten minder vuil wil maken. "Het is hoog tijd dat we het blazoen van onze stad oppoetsen."

Voor de lancering van de campagne stelden Vlaams minister van Brussel Benjamin Dalle en Brussels parlementslid Bianca Debaets een 'pop-upwinkel' met de naam'Brukea' op op het Muntplein, samen met enkele andere partijleden. Voorbijgangers konden er gesluikstorte interieurartikelen terugvinden "aan dumpingprijzen".

“Deze ochtend zijn twee vrijwilligers met een bestelwagen door Brussel beginnen rijden, op zoek naar sluikstort”, legt Debaets uit. “Jammer genoeg hadden ze niet al te veel tijd nodig om zowat een hele huisraad te kunnen verzamelen, al lag er ook wel heel wat ander gedumpt afval op de straten dat minder geschikt was om in een pop-upwinkel te koop aan te bieden.”

Met het 'Plan Propere Straten' wil CD&V Brussel de sluikstort- en zwerfvuilproblematiek aanpakken. Daarvoor stelde de partij vijftien actiepunten op. Dalle: “Ook de verbetering van het aanbod aan recyparken of de invoer van statiegeld op plastic flesjes en blikjes komt bijvoorbeeld aan bod. Of de inzet van ondergrondse afvalcontainers, zodat het vuil niet langer op straat blijft rondslingeren."

"Ons actieplan gaat dus vrij breed, maar we vinden dan ook dat er heel wat te verbeteren valt in het Brusselse straatbeeld. Het is hoog tijd dat we het blazoen van onze stad oppoetsen", aldus de Vlaamse minister.

Taakstraffen

Volgens CD&V legt het actieplan de nadruk op sensibilisering en preventie, maar ook op repressie. “We willen uiteraard geen grootschalige heksenjacht organiseren op iedereen die ooit al eens een propje papier of een kauwgom op straat heeft gegooid, maar we zijn wel van mening dat wie niet horen wil, moet voelen", zeggen Dalle en Debaets. "Propere straten zijn de verantwoordelijkheid van ons allemaal."

Grote en hardleerse sluikstorters moeten taakstraffen in recyparken opgelegd krijgen, vindt het duo. Dat gebeurt al in Sint-Truiden, waar sluikstorters een taakstraf krijgen in plaats van een GAS-boete.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni