Didier Gosuin, Céline Fremault, Pascal Smet en Bianca Debaets

| Staatssecretaris voor Verkeersveiligheid Bianca Debaets (CD&V, rechts), naast haar collega-ministers Pascal Smet en Céline Fremault.

CD&V lanceert tienpuntenplan rond luchtkwaliteit

KDM
© BRUZZ
03/05/2018

Brussels staatssecretaris Bianca Debaets en senator Joris Poschet lanceren een tienpuntenplan om de Brusselse luchtkwaliteit te verbeteren. Een brede zone 30 maakt daar evenwel geen deel van uit.

CD&V pleit onder meer voor een snellere uitrol van de lage emissiezone (LEZ), meer elektrische laadpalen, en groene gordels rond scholen. Daarnaast pleiten Debaets en Poschet ook voor de introductie van een ‘luchtmeester’, naar het voorbeeld van de bouwmeester. De luchtmeester moet zich buigen over de luchtkwaliteit en mogelijke vergroening van de hoofdstad.

Opmerkelijk genoeg staat de invoering van een Brusselse Zone 30 niet in het christendemocratische tienpuntenplan. Nochtans valt dat wél onder de bevoegdheid van Debaets, in tegenstelling tot de andere ideeën, die grotendeels bij minister van Leefmilieu Céline Fremault (CDH) zitten. Ook liet de staatssecretaris in het verleden al weten voorstander van een brede zone 30 te zijn.

“Ik blijf het idee van een algemene zone 30 natuurlijk ondersteunen,” verduidelijkt Debaets. “Maar dat valt onder verkeersveiligheid, niet luchtkwaliteit. Al geef ik toe dat een zone 30 ook een positief effect kan hebben op de luchtkwaliteit. Als staatssecretaris zal ik binnenkort ook rondetafelgesprekken over de zone 30 organiseren.”

Het Brussels parlement stemde de afgelopen maanden nog twee keer tegen een algemene zone 30, tot groot ongenoegen van de groene oppositie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Milieu , Bianca Debaets , Joris Poschet

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni