20190402 regen onweer Flagey 5

Code oranje: Leefmilieu Brussel alert voor felle onweersbuien dit weekend

Rojin Ferho
© BRUZZ
23/07/2021

Het KMI kondigt dit weekend code oranje aan in het oosten van het land. Brussel mag felle onweersbuien verwachten, met veel neerslag op korte tijd, hagel en windstoten. Leefmilieu Brussel zegt alert te zijn en geeft Brusselaars tips over wat ze moeten doen na een overstroming.

Het KMI benadrukt dat de cellen met de zwaarste neerslagintensiteit zich zullen voordoen in kleinere gebieden en minder lang zullen duren dan vorige week. Toch is plaatselijke wateroverlast waarschijnlijk.

In de hoofdstad en in de provincies Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant, Oost-Vlaanderen, Luik, Namen, Henegouwen, Luxemburg en Waals-Brabant is code oranje afgekondigd: daar zullen de zwaarste buien plaatsvinden.

In West-Vlaanderen kunnen zich plaatselijk felle onweders voordoen: voor die provincie heeft het KMI code geel afgekondigd. De waarschuwing geldt van 14 uur zaterdagmiddag tot 3 uur 's nachts.

Geen paniek

Met de watersnood van vorige week in het achterhoofd, rijst de vraag of ook in Brussel problemen met wateroverlast kunnen ontstaan. "De onweersbuien kunnen altijd leiden tot lokale overstromingen", zegt Michaël Antoine, hydroloog bij Leefmilieu Brussel. "In Brussel gaat het vooral om de riolering in kelders in kwetsbare zones."

Toch is er geen reden voor paniek volgens Antoine. "Dit is een onweersbui zoals we die tijdens zomerperiodes regelmatig ervaren", klinkt het.

Stormbassin leeg

Sinds de felle regenbui vorige week, is het Gewest in de weer geweest om de schade te beperken. "Sinds vorige week zijn onze stormbassins geleegd en zijn ze klaar om overtollig water uit het rioleringsnet op te vangen", licht Antoine toe.

Leefmilieu Brussel geeft via een overstromingsbrochure tips aan de Brusselaars over wat ze kunnen doen tijdens en na een overstroming.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni