© Belga | Jongeren van Youth for Climate met klimatoloog Jean-Pascal Van Ypersele onder de gele paraplu.

Dertigtal klimaatactivisten voert actie bij Belga om berichtgeving klimaatcrisis te laken

© Belga
18/11/2023

Een dertigtal klimaatactivisten heeft zaterdagmiddag, op initiatief van klimaatbeweging Youth for Climate, actiegevoerd op het plein voor het gebouw van nieuwsagentschap Belga. Met hun actie wilden ze de gebrekkige berichtgeving over de klimaatcrisis in de Belgische media aan de kaak stellen twee weken voor de start van de VN-klimaattop COP28 in Dubai.

De activisten bliezen omstreeks 14 uur verzamelen aan de Arduinkaai. Naast Youth for Climate waren er ook vertegenwoordigers van Grootouders voor het Klimaat, Rise for Climate en de burgercoalitie Code Rood. Ook klimaatwetenschapper Jean-Pascal van Ypersele was een opgemerkte aanwezige.

Na het scanderen van enkele slogans voerden de activisten een toneelstuk op waarin de behandeling van de klimaatcrisis door de media werd geparodieerd.

De klimaatbeweging verwijt de pers met name het klimaatthema niet te behandelen met de urgentie die het verdient. Bovendien worden klimaatberichten regelmatig weggestopt onder rubrieken als 'Planeet' of 'Planeet en Wetenschap', waardoor ze geen al te grote zichtbaarheid krijgen, klinkt het. Belgische politici worden op hun beurt aangemaand om samen te werken om een concreet actieplan uit te voeren en op de klimaattop te ijveren voor de nodige internationale akkoorden.

Aan het einde van de manifestatie werden ook nog enkele speeches voorgedragen. Daarin riep Van Ypersele Sultan Al Jaber, de voorzitter van COP28, onder meer op om het klimaat centraal te stellen tijdens de komende klimaatonderhandelingen. "Dat is de moeilijkste partij, met alleen maar rode lijnen en absoluut geen flexibiliteit", klonk het.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie