Een snelweg voor de eekhoorn

© Saskia Vanderstichele
| Dit net aan de Tentoonstellingslaan is een hulp voor overstekende eekhoorns.

Boven de Tentoonstellings­laan hangt een mysterieus net waar bijna geen mens op let. Dat net is er gekomen om het reizen van de eekhoorntjes makkelijker te maken.

Een eekhoorn in Brussel
© PhotoNews
| Een eekhoorn in Brussel.

Serge Kempeneers van Leefmilieu Brussel schat dat er een paar tientallen eekhoorntjes huizen in het Poelbos en het Koning Boudewijnpark, maar de Tentoonstellings­laan snijdt de groene zone in twee. Om de beestjes te laten genieten van beide bossen werd er een net gespannen. (lees verder onder de foto)

FLITS Eekhoorn  net[ BRUZZ ACTUA 1630
© Saskia Vanderstichele
| Dit net aan de Tentoonstellingslaan is een hulp voor overstekende eekhoorns.

De dieren hebben het met de autodrukte nooit gemakkelijk gehad om de weg over te steken, maar met de komst van tram 9 werd het pas gevaarlijk. Daarom kwam het tot een gezamenlijk initiatief van Leefmilieu Brussel en Mobiel Brussel. Meer comfort voor de reiziger, maar zonder de dieren te vergeten. Dat moet de filosofie zijn.

De hamvraag is wel of de beestjes de weg zullen vinden. Om te zien of dergelijke netten zin hebben - het net over de Tentoonstellingslaan aan de halte Tentoonstelling is een proefproject - plant Leefmilieu Brussel een camera. In afwachting daarvan houden natuurverenigingen een oogje in het zeil. Als de eekhoorns zich gedragen zoals de mens hoopt, krijgen ze meer oversteeknetten. Anders stopt het bij dit ene.

Lees ook het interview met bioloog Joachim Mergeay over natuur en de stad in BRUZZ magazine. Het artikel verschijnt donderdag op bruzz.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?