Eerste verkiezing voor Brusselse fruitboom van het jaar

© Velt vzw

Voor het eerst wordt een verkiezing voor de Brusselse fruitboom van het jaar georganiseerd. Elke appelboom of kerselaar die zichtbaar is in het straatbeeld en een bijzonder verhaal vertelt, komt in aanmerking. Brusselaars hebben nog tot 12 juli om hun favoriete boom kandidaat te stellen.

De fruitboomverkiezing is een initiatief van milieuvereniging Velt (vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren). De vzw probeert sinds 2018 in kaart te brengen waar in het Brussels Gewest de fruitbomen zich precies bevinden. "Onze hoofdstad bezit namelijk een schat aan fruitbomen en boomgaarden", zegt Catheline Pieters van Velt.

Honderdtal boomgaarden

De hoofdstad is een honderdtal boomgaarden rijk. Ook in moestuinen, parken en zelfs op Brusselse schoolpleinen vind je heel wat fruitbomen terug. "Maar van deze rijkdom wordt niet voluit geprofiteerd", aldus Pieters. "Met de fruitboomverkiezing hopen we die beter in kaart te brengen."

De appelboom is de populairste Brusselse fruitboom, maar elke soort komt in aanmerking. De bedoeling van deze eerste verkiezing is dat alle Brusselaars hun favoriete fruitboom kenbaar maken. Een geldige kandidaat bevindt zich op Brussels grondgebied, is zichtbaar voor het publiek en moet een speciale betekenis hebben.

Bijzonder verhaal

Een jury zal zich dus niet alleen buigen over het uitzicht van de fruitbomen, maar ook over het verhaal erachter. Dat kan ecologisch zijn, bijvoorbeeld voor een boom die bijzondere vogels of dieren aantrekt. Maar ook sociaal of cultureel, voor bijvoorbeeld een fruitboom die wegens zijn grote schaduwvorming de ideale ontmoetingsplaats is in de zomer.

Tot 12 juli kan de Brusselaar zijn favoriete fruitbomen aanmelden voor de verkiezing. Uit alle inzendingen kiest de jury er zeven die naar de finale gaan. Vervolgens is het aan de Brusselaar om de finale knoop door te hakken. Eind oktober is dé fruitboom van 2020 bekend.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?