| Adrian (rechts) en het team van Plastic Free Plux op het Luxemburgplein.

Europese stagiairs ijveren voor plasticvrij Luxemburgplein

ML
© BRUZZ
02/08/2018

Een team van stagiairs aan de Europese Commissie brengt onder het motto 'Plastic Free Plux' herbruikbare bekers naar de gekende afterwork-feestjes op het Luxemburgplein. Ze willen het gebruik van plastieken wegwerpbekers een halt toeroepen.

Ongeveer een jaar geleden richtte de Hongaarse Adrian Tot, toen stagiair bij het duurzaamheidscomité van de Europese Commissie, het initiatief Plastic Free Plux op. Samen met collega-stagiairs wou hij het gebruik van plastieken wegwerpbekers op het Luxemburgplein aanpakken. "Elke donderdag op de afterworkfeestjes zagen we hoeveel plastiek er op de grond lag. Daar willen we verandering in brengen", aldus Adrian.

Herbruikbare bekers

Het team spoorde de mensen op het plein aan een eigen exemplaar mee te brengen. "Zo'n 20 à 30 mensen brachten effectief een beker mee van thuis. Dat is goed, maar niet voldoende", zegt Adrian. Daarom introduceerde Plastic Free Plux twee weken geleden hun eigen herbruikbare bekers. Je betaalt een waarborg van twee euro en draagt zo heel de avond je eigen beker mee. Telkens maakten al ongeveer 100 mensen er gebruik van.

"Deze week willen we nog meer mensen aansporen om
onze bekers te gebruiken door met hen te gaan praten en
meer bewustzijn te creëren rond de alternatieven van niet-herbruikbare bekers en de vervuiling door plastiek", zegt Adrian.

50 cent korting

Plastic Free Plux voert hun zoektocht naar een permanente oplossing voor de wegwerpbekers in samenwerking met de zaakvoerders op het plein. Bar Le Pullman doet al een duit in het zakje door degene die een herbruikbare beker gebruiken 50 cent korting te geven op hun consumptie.

Momenteel coördineert Adrian het initiatief, maar hij zal het project doorgeven aan een nieuw team van stagiairs die het werk van Plastic Free Plux zullen verderzetten.

Meer informatie over Plastic Free Plux vind je op Twitter en Facebook.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene , Milieu

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni