Gewest investeert 20 miljoen euro in zonnepanelen op openbare gebouwen

© Sibelga
| In totaal zullen via SolarClick tegen 2020 bijna 85.000 vierkante meter daken met zonnepanelen zijn uitgerust.

In de loop van 2018 worden 46 gemeentelijke en gewestelijke gebouwen van zonnepanelen voorzien. In 2019 en 2020 komen er nog een honderdtal sites bij. De Brusselse regering trekt daar 20 miljoen euro voor uit.

De Brusselse regering heeft twee programma’s om openbare besturen te helpen meer hernieuwbare energie te produceren (Solarclick) en minder te verbruiken (NRClick).

Voor Solarclick werden na een selectie 60 sites geschikt bevonden voor fotovoltaïsche panelen. Daarvan zullen er in 2018 zo’n 46 uitgerust worden met de zonnepanelen. De andere sites wachten nog op een technisch bezoek, en nog later – in 2019 en 2020 – zullen daar nog eens honderd sites bijkomen. Sibelga, dat het project aanstuurt, kan daarvoor rekenen op een budget van 20 miljoen euro, verspreid over vier jaar.

In totaal zullen via SolarClick tegen 2020 bijna 85.000 vierkante meter daken met zonnepanelen worden uitgerust, goed voor een verhoging van het huidige fotovoltaïsche vermogen in Brussel met ongeveer 22,5 procent.

Op termijn zou dit moeten leiden tot een vermindering van de CO2-uitstoot met ongeveer 4.500 ton. Ter vergelijking: de uitstoot door de tertiaire sector, de huisvestingssector, industrie en transport in het Brussels gewest bedraagt ongeveer 3,8 miljoen ton CO2-equivalent.

Energiezuiniger

Tegelijk kent ook NRClick een groot succes. Gemeenten en gewestelijke diensten kunnen aan Sibelga vragen het verbruik van hun gebouwen te monitoren en een actieplan uit te werken. Het kan bijvoorbeeld gaan om de installatie van verwarming, een nieuw ventilatiesysteem enzovoort. Zo worden momenteel de stookplaatsen van drie gebouwen in Sint-Joost-ten-Node vervangen, net zoals die van een werkplaats van de gemeente Etterbeek.

NRClick wil openbare besturen helpen en aanzetten om het totale gas- en elektriciteitsverbruik van hun gebouwen snel te doen dalen met respectievelijk 15 procent en 5 procent. Dit programma, dat eveneens aangestuurd wordt door Sibelga, kan rekenen op een budget van 7 miljoen euro over 4 jaar (2017-2020).

“SolarClick en NRClick zijn twee formidabele instrumenten die door het Brussels Gewest tot stand gebracht zijn om de Brusselse openbare actoren te begeleiden bij hun energietransitie naar een betere energie-efficiëntie en bij de installatie van hernieuwbare energiebronnen”, aldus Céline Fremault, Brusselse minister voor Energie en Leefmilieu (CDH).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?