| Tijdens de tweede hittegolf van 2019 ontwikkelden zicht blauwalgen in het kanaal tussen de Ninoofsepoort en Sainctelette.

Haven Brussel bevestigt: 'Blauwalgen in het kanaal'

MVH
© BRUZZ
02/08/2019

"De hittegolf heeft zeker een rol gespeeld bij de ontwikkeling van de groene film die op het water dreef." Dat blijkt uit een studie naar de waterkwaliteit van het kanaal, die de Haven van Brussel op 26 juli uitvoerde. Er waren wel degelijk blauwalgen aanwezig in het kanaal.

Dat zegt Deladrière Florine, woordvoerster voor de haven, aan BRUZZ. De resulaten van de tests kwamen binnen op 1 augustus. "En daaruit bleek dat ons vermoeden klopte, er zaten wel degelijk cyanobacteriën in het water." Maar de concentratie piekte niet voorbij de toegestane grenswaarde, waardoor het risico op gezondheidsklachten beperkt bleef. Indien deze waarde wel overschreden wordt, kunnen blauwalgen een bedreiging vormen voor mens en dier.

"De hitte heeft zeker een rol gespeeld in de plotse uitbraak, maar aangezien het vanaf het weekend weer afkoelde, begonnen de blauwalgen stilaan in aantal af te nemen", aldus Deladrière.

De Haven van Brussel zal verder tests blijven uitvoeren tijdens de zomermaanden. Want ook stilstaand water werkt de ontwikkeling van de bacterie in de hand. In de zomer is er nu eenmaal minder verkeer op het kanaal. Ook de komst van een eventuele nieuwe hittegolf in de loop van de komende weken kan een impact hebben.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek, Milieu, kanaal brussel-charleroi, blauwalgen, Haven van Brussel, hittegolf

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni