Hoeveel roet is er in jouw school?

Door op de bolletjes te klikken, zie je in welke zone jouw school ligt.

Zit je school dicht bij de kleine ring of vlakbij het Zoniënwoud? Bij die laatste zal de lucht een stuk schoner zijn. Op een nieuwe kaart kan je de Nederlandstalige scholen in Brussel zien ten opzichte van de concentratie roetdeeltjes.

De gegevens komen van intergewestelijke meetdienst Ircel, het gaat om het jaargemiddelde voor 2016. Geograaf Jan Anthuenis voegde de gegevens samen met de schoollocaties in Brussel. Anthuenis is tevens een ouder van Maria-Boodschap (MABO), een school vlakbij de kleine ring in Brussel-Centrum.

Daar blijkt de luchtkwaliteit erg slecht te zijn, zo toonde een reportage op VRT. Kinderen hadden er tot 50 procent meer roet in hun bloed dan in andere scholen in Vlaanderen.

Ook op de kaart (het resultaat van een model dat gebaseerd is op metingen) is te zien dat de concentraties roet of black carbon in MABO een stuk hoger liggen dan in pakweg basisschool de Wemelweide in Watermaal-Bosvoorde. Via de legende kan je de waarden zien, in microgram per kubieke meter (µg/m³). Hoe roder, hoe meer roetdeeltjes.

Anthuenis werkte ook gelijksoortige kaarten uit voor de concentraties stikstofdioxide (NO2), ozon (O3) en fijn stof (PM10 en PM2.5). Door onder 'mijn selecties' de betreffende kaart aan te vinken, kan je zien hoe het met de luchtkwaliteit bij jouw school gesteld is.

Luchtkwaliteit

De Brusselse luchtkwaliteit is niet meer uit de actualiteit weg te branden. Het Gewest is al meermaals door Europa op het matje geroepen, maar de concentratie stikstofdioxide is recent weer gestegen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?