Donderdag en vrijdag zullen de ozonconcentraties oplopen. De Gewestelijke Cel voor het Leefmilieu (IRCEL) verwacht donderdag een kleine kans op een lokale overschrijding van de Europese informatiedrempel van 180 microgram ozon per kubieke meter lucht. Vrijdag worden in het hele land, met uitzondering van de kust, overschrijdingen van de informatiedrempel verwacht. Vanaf zaterdag verbetert de luchtkwaliteit en zouden de ozonconcentraties terug dalen.

Woensdag werden relatief hoge ozonconcentraties gemeten. De Europese informatiedrempel werd nergens overschreden. De hoogste gemeten uurgemiddelde ozonconcentratie in Vlaanderen was 158 µg/m³ in Sint-Pieters-Leeuw, in Wallonië 149 µg/m³ in Vezin en in Brussel 145 µg/m³ in meetstation Sint-Agatha-Berchem.

Door de opstapeling van de luchtvervuiling, het zonnig en zeer warme weer (tot 33 graden in de Kempen) zullen de ozonconcentraties vandaag opnieuw hoog oplopen, met kans op lokale overschrijdingen van de Europese informatiedrempel, vooral in het centrum van het land, aldus Ircel. Ook vrijdag is ongunstig.

Volgens de laatste voorspellingen zullen de ozonconcentraties vanaf zaterdag dalen. De hoogste concentraties worden dan verwacht in het zuiden van het land, maar er worden geen overschrijdingen van de informatiedrempel verwacht.

Mensen die bijzonder gevoelig zijn voor luchtvervuiling (kinderen, ouderen, personen met ademhalingsproblemen, ...), doen best geen ongewone lichamelijke inspanningen in de buitenlucht tussen 12 en 22 uur. Iedereen wordt aangeraden tijdens die periode langdurige fysieke inspanningen (bijvoorbeeld joggen) zoveel mogelijk te vermijden, zeker wanneer de alarmdrempel (240 microgram/kubieke meter) wordt overschreden.

Ozonconcentraties zijn binnenshuis gemiddeld de helft lager dan in de buitenlucht.

Luchtkwaliteit

De Brusselse luchtkwaliteit is niet meer uit de actualiteit weg te branden. Het Gewest is al meermaals door Europa op het matje geroepen, maar de concentratie stikstofdioxide is recent weer gestegen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Milieu , Luchtkwaliteit , ozonconcentratie , hitte

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni