Een van de twee Japanse kerselaars op het kruispunt van de Azalealaan met de Generaal Eisenhowerlaan wordt mogelijk gekapt.

Honderdtal handtekeningen om zieke Japanse kerselaar in Schaarbeek te redden

EC
© BRUZZ
09/04/2022

Een Japanse kerselaar in de Azaleawijk in Schaarbeek is aangetast door een zwam en wordt wellicht gekapt. Verschillende buurtbewoners maken zich zorgen en lanceerden een petitie. De gemeente bevestigt de kapplannen, maar verduidelijkt dat er nog geen vergunning voor is afgeleverd.

Dat schrijft La Capitale. De geliefde Japanse kerselaar in kwestie staat op de hoek van de Azalealaan met de Generaal Eisenhowerlaan. Deze winter werd een markering in de vorm van een rood kruis aangebracht op de stam. Dat verontrustte de buurtbewoners.

“We dachten eerst dat de boom misschien ziek was, maar nu staat hij in bloei. Met zoveel bloesems moet hij toch nog een zekere vitaliteit hebben,” zegt buurtbewoonster Marie-Françoise Dispa, die de petitie voor het behoud van de boom lanceerde. Die verzamelde inmiddels net geen honderd handtekeningen. “Ik heb de boom altijd gekend en iedereen in de buurt houdt ervan,” zegt Dispa, die al zestig jaar in de wijk woont.

Honingzwam

De gemeente benadrukt dat de boom wel degelijk ziek is. “Een honingzwam heeft de wortels en de stam aangetast,” zegt Schaarbeeks schepen van Groene Ruimten Deborah Lorenzino (Défi). “Eens je zo’n zwam aan de buitenkant van de boom kan herkennen, is de binnenkant al verrot.” Een behandeling is volgens de gemeente niet mogelijk. De boom staat nu onder verhoogd toezicht, in afwachting van een mogelijke kap.

De kap is nog niet meteen voorzien, maar de gemeente zal er wel een stedenbouwkundige vergunning voor aanvragen bij het Gewest. Dat moet een mogelijke val vermijden, klinkt het. “Het dossier is lopende. We kappen nooit een boom zonder toestemming van (de gewestelijke dienst, red.) Urban.brussels,” verzekert de schepen.

Volgens de buurtbewoners kiest de gemeente voor een gemakkelijkheidsoplossing. “Een zieke boom is geen dode boom,” vindt Dispa. De gemeente belooft een nieuwe boom te planten na de kap. Al zal dat wel geen Japanse kerselaar zijn. “Die past zich niet goed aan aan ons klimaat, ook al is hij heel mooi,” besluit Lorenzino.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni