Hondertal actievoerders tegen 5G: 'Voorzichtigheid eerst'

25/01/2020
Updated: 25/01/2020 18.16u

Met de toenemende berichten over 5G, neemt ook de angst toe. Het collectief stop5G.be protesteert deze zaterdag in Brussel om te waarschuwen voor de gevolgen voor de volksgezondheid.

De actievoerders doen dat op de internationale dag tegen 5G. Ze komen vandaag om 13u samen aan het Centraal Station. Ze vrezen voor een ongebreidelde toename van de "elektrosmog" die "een onverdedigbare bedreiging vormt voor onze gezondheid en die van alle levende wezens".

Ze wijzen erop dat de Europese Unie een strategie heeft ontwikkeld om 5G te promoten. De nieuwe technologie is tien maal sneller dan de huidige 4G. Ze moet het mogelijk maken om zelfrijdende auto's te laten rijden, maar ook de uitbouw van het Internet of Things, een koppeling van alledaagse gebruiksvoorwerpen in één netwerk. Met de uitbouw van 5G zal ook de straling toenemen.

Veiling

De technologiefederatie Agoria dringt al lang aan aan op een snelle uitrol van 5G in België en in de hoofdstad. Maar zo'n vaart zal het niet lopen. De 5G-licenties moeten nog geveild worden. De federale regering en de deelstaten kibbelen al maanden over de verdeling van de opbrengst, geschat op 600 mijoen euro. Een federale regering in lopende zaken zorgt voor bijkomende vertraging.

Bovendien kent het Brussels Gewest zeer strenge stralingsnormen, waardoor 5G moeilijk te realiseren valt, tenzij met heel veel bijkomende antennes. De Brusselse regering is op zich niet tegen 5G, maar dan moeten de normen wellicht eerst versoepeld worden. Daarvoor is een wetswijziging nodig.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Milieu, Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie