ING-hoofdkantoor aan Troonplein krijgt luchtzuiverende gevel

© PhotoNews
| De ING-hoofdzetel krijgt een speciale gevelverf die fijnstof moet opvangen.
Updated: 17-11-2021 - 17:57

Het Marnix-gebouw van ING België krijgt een milieuvriendelijke renovatie. Dat kondigt de bank zaterdag aan op haar honderdvijftigste verjaardag. Er komt een groendak en de gevel wordt beschilderd met een speciale verf, die fijnstofdeeltjes moet absorberen.

Na de volledige renovatie van het Marnix-gebouw moet dat CO2-neutraal zijn. De geverfde gevel, het groendak en de andere werken zouden in totaal evenveel CO2 uit de lucht moeten kunnen halen als een bos van 645 hectare, zegt ING België. Dat is ongeveer de grootte van de gemeente Elsene. De gevel van het ING-hoofdkantoor is 25 meter hoog.

Openbare gebouwen

Naast de renovatie van de eigen hoofdzetel investeert ING dit jaar 500.000 euro in de vergroening van openbare gebouwen. Via een fonds werkt de bank samen met de Koning Boudewijnstichting. Het fonds zal een oproep lanceren richting de publieke sector, steden en gemeentes, universiteiten en ziekenhuizen bijvoorbeeld om hun gebouwen te helpen vergroenen.

"Vegetatie kan de temperatuur in een stad regelen, regen absorberen en het welzijn bevorderen. Hiermee willen we ons steentje bijdragen om de duurzame transitie in onze steden en dorpen te versnellen”, zegt CEO Peter Adams van ING België.

In een eerdere versie van dit bericht stond dat de geverfde gevel alleen evenveel CO2 uit de lucht zou halen als een bos van 645 hectare. Dat blijkt niet te kloppen. Het gaat om de verf in combinatie met andere ingrepen.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?