Installeren mazoutketel vanaf 2025 verboden in Brussel

Vanaf 2025 mag je in Brussel geen nieuwe stookolieketels meer installeren. Die beslissing is genomen door het Brussels parlement met oog op het behalen van de energiedoelstellingen voor 2050.

In december 2017 besloten de Brusselse en de Waalse regering dat er in 2035 geen mazoutketels meer geïnstalleerd mogen worden in beide gewesten. Vorige week heeft Brussels minister van Leefmilieu Céline Fermault (CDH) echter laten weten dat Brussel een versnelling hoger wil schakelen. Het installeren van nieuwe mazoutketels zal al verboden worden vanaf 2025, tien jaar vroeger dan de eerdere doelstelling. Dat schrijft La Capitale.

Klimaat

“Mazoutketels hebben een levensduur van ongeveer 20 tot 25 jaar. Als we de energiedoelstellingen van 2050 willen halen, moeten we sneller overgaan tot het verbieden van nieuwe mazoutketels”, aldus minister Fremault.

De Vlaamse regering liet maandag weten dat zijn nog een stapje verder gaan en nieuwe mazoutketels al willen verbieden vanaf 2021. Maandagavond keerde de regering echter haar kar, en ging het plots alleen over ketels in nieuwbouwwoningen.

100 procent hernieuwbare energie

Om aan de energiedoelstellingen van 2050 te voldoen, moet tegen dan 100 procent hernieuwbare energie gebruikt worden. Fossiele brandstoffen als mazout passen uiteraard niet binnen dat plan.

Om mensen financieel te ondersteunen bij de overstap naar een ander verwarmingssysteem, zal de regering tussen 2021 en 2025 energiepremies toekennen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?