big city

JOUW VRAAG. Zou je de vuilniszak kunnen afschaffen in Brussel?

Bekijk ook de afspeellijst: donderdag 21 september 2023

Handelaars en bewoners van appartementen kunnen in principe nu al zonder vuilniszak, omdat ze afvalcontainers kunnen huren. Tenminste: als er voldoende plaats is om die kwijt te kunnen in bijvoorbeeld een gemeenschappelijke ruimte. De meeste andere Brusselaars blijven aangewezen op de vuilniszak, maar ondergrondse afvalcontainers zouden een alternatief kunnen bieden.

Op zo'n twintig plaatsen in Brussel vind je al ondergrondse afvalcontainers. Een dertigtal aanvragen voor dat soort containers werd goedgekeurd, vooral bij nieuwbouwprojecten, waarvoor Net Brussel een partnerschap aangaat met de projectontwikkelaar. Inwoners van de Tivoliwijk in Laken deponeren zo sinds enkele jaren hun afval in ondergrondse containers waar alleen zij toegang toe hebben via een badge.

Uit politieke hoek oppert men al langer een uitbreiding van dat systeem, maar zowel in de vorige legislatuur, onder staatssecretaris voor Netheid Fadila Laanan (PS), als vandaag onder minister van Leefmilieu Alain Maron (Ecolo), lijkt een grote uitbreiding van het aantal ondergrondse afvalcontainers niet aan de orde.

Parkeerplaatsen

Niet alleen bemoeilijken ondergrondse kabels en buizen voor nutsvoorzieningen de operatie, er zouden over het hele gewest ook zo'n tienduizend parkeerplaatsen moeten verdwijnen, wil men afval via ondergrondse containers sorteren. Bovendien, zo stellen Maron en Net Brussel, trekt dat soort containers momenteel nog te veel sluikstort aan en wordt er niet correct gesorteerd. Dat laatste blijkt een kwestie van sensibilisering te zijn, want er bestaat geen prijsverschil voor het deponeren van restafval versus andere soorten afval.

Waar voldoende sociale controle is, zou het systeem beter werken, maar dan nog blijkt handhaving moeilijk. Containers zijn anoniem, bij vuilniszakken kan men aan de hand van documenten in de zak opsporen wie niet (correct) sorteert. Tot slot vraagt afvalophaling met ondergrondse containers een ander type vrachtwagen (met hijskraan), waarmee het moeilijk manoeuvreren is door het grillige stratenplan van Brussel.

Ondanks die bezwaren bekijkt Maron momenteel wel in samenspraak met de gemeenten of er niet meer ondergrondse afvalcontainers kunnen bijkomen. Tot dan blijft het fantaseren over andere alternatieven, zoals de afvalstofzuiger. Via een ondergronds buizennetwerk dat aangesloten is op de huizen zuigt die al het afval naar een centraal ophaalpunt, van waar vuilniswagens het vuil naar een recyclagepark brengen. Het systeem bestaat al in Nederland (Almere) en New York (Roosevelt Island), maar blijkt vooral interessant in zeer dichtbevolkte wijken met hoogbouw, iets wat minder voorkomt in Brussel.

We houden het dus nog even bij de vuilniszak, maar als we er ooit echt vanaf willen, zullen we toch vooral zelf onze afvalberg moeten verkleinen door bijvoorbeeld te composteren, al dan niet in een buurtcompost. Zo kan die oranje vuilniszak alvast in de... nu ja, ondergrondse container?

  • VOLGENDE KEER Hoe hou ik mijn appartement/woning koel tijdens hittegolven?

BIG CITY: stel zelf je vraag


Elke week gaat BRUZZ met Big City op zoek naar antwoorden op jouw vragen over Brussel. Vragen allerhande over jouw stad stel je online aan de redactie.

De vraag met de meeste voorkeuren wordt onderzocht en beantwoord.

Ook een vraag over Brussel? Zet onze journalisten aan het werk en stel je vraag via het formulier.

> Meer over Big City

Welke vraag wil jij graag beantwoord zien?

Big City

Zet onze journalisten aan het werk en stel ons jouw vraag over Brussel. De populairste vragen van de BRUZZ-gebruikers worden beantwoord in een reportage op een of meerdere BRUZZ-kanalen. Alle info op bruzz.be/bigcity.
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?