Klimaattrein spoort van Brussel naar Rome

© TH/BRUZZ

Het verhaal van de klimaattrein Noah's Train is nog niet ten einde. De door kunstenaars versierde vrachttrein, die normaal vorige maand zijn eindbestemming had gevonden in Brussel, spoort toch nog door naar Italiƫ.

De trein werd gelanceerd op de COP 24-klimaatconferentie in Katowice (Polen), in december vorig jaar. De Trein van Noach is een initiatief van Rail Freight Forward, een coalitie van Europese spoorvrachtoperatoren en -verenigingen die de negatieve impact van het vrachtvervoer op onze planeet drastisch willen verminderen.

Noah's Train staat symbool voor de klimaatdoelstelling van Rail Freight Forward, waartoe ook het Belgische Lineas behoort, om het aandeel van het spoor in het totale vrachtvervoer op te krikken tot 30 procent tegen 2030. Het spoor verbruikt immers gemiddeld zes keer minder energie dan het wegtransport en stoot negen keer minder CO2 uit.

Langst rijdende kunstwerk

Na tussenstations in Wenen, Berlijn, Parijs kwam Noah's Train op 20 februari aan in het treinstation van Schaarbeek. Bij elke stop werd het rijdende kunstwerk aangevuld met twee containers die beschilderd werden door lokale straatkunstenaars. Die eer viel de Belgische artiesten Bart Boudewijns (alias Smok) en Yvan Tordoir (alias Rise One) te beurt.

De klimaattrein was in Belgiƫ drie weekends te zien in het station van Schaarbeek. Begin mei zal de trein halt houden in Rome.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?