| (archiefbeeld)

Sinds woensdagavond staat er in de Plantentuin van Meise opnieuw een reuzenaronskelk in bloei. Het is al de negende keer dat dergelijke uitzonderlijke gebeurtenis zich voordoet in de Plantentuin, en deze keer gaat het om een kanjer van 2 meter 18. Om bezoekers de kans te geven het spektakel - en bijhorende stank - mee te maken, blijft de Plantentuin vanavond 19 juli uitzonderlijk open tot 22 uur.

De reuzenaronskelk is een zeldzame en met uitsterven bedreigde plant die in 1878 ontdekt werd in de tropische regenwouden van het Indonesische eiland Sumatra. In ons land is de plant enkel terug te vinden in de plantentuinen van Meise en Gent. Het is ook de grootste bloem ter wereld. Terwijl bij de vorige vier bloeiperiodes in Meise de hoogte van 1 meter 50 niet bereikt werd gaat het dit keer om een kanjer van 2 meter 18 hoog.

De Plantentuin van Meise heeft 7 grotere exemplaren van de reuzenaronskelk in zijn collectie die zichtbaar zijn voor het publiek. Je kan er op dit moment de plant in alle stadia van zijn levenscyclus bewonderen: een opkomend blad, een blad, een plant met vruchtjes en een verwelkte bloem. Om bezoekers de kans te geven het spektakel van de nieuwe bloei mee te maken, blijft de Plantentuin vanavond 19 juli uitzonderlijk laat open tot 22 uur.

Vorig jaar in april kende de Plantentuin van Meise een wereldprimeur toen op dezelfde dag twee reuzenaronskelken in bloei kwamen. Met behulp van ingevroren stuifmeel, afkomstig van de Plantentuin van de UGent, werd nadien een succesvolle bestuiving uitgevoerd. Na een verdeling van het materiaal tussen Meise en Gent kon de Plantentuin van Meise zelf 50 jonge reuzenaronskelken kweken die voor een deel verspreid werden naar andere botanische tuinen over de hele wereld.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Milieu, Plantentuin Meise, reuzensaronskelk

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni