Kwik stijgt richting 34 graden in Ukkel, een nieuw dagrecord

HittegolfFlageyplein
© Lara Decrae
© Lara Decrae

In Ukkel werd 33,7 graden gemeten, waardoor dit de warmste 18 juli sinds het begin van de metingen is. Morgen wordt het nog warmer met maximumtemperaturen rond 38 graden. De warmste dag ooit wordt het wellicht niet. Op 25 juli 2019 mat het KMI 39,7 graden in Ukkel.

"Blijf uit de zon, vermijd zware inspanningen en drink voldoende," tweette weerman Frank Deboosere maandagochtend. Het zijn enkele aanbevelingen die ook het Koninklijk Metereologisch Instituut (KMI) geeft, nu door de hitte code oranje in onder meer Brussel geldt. In Ukkel werd vandaag met 33,7 graden een dagrecord bereikt, meldt KMI-weerman David Dehenauw. Het vorige dagrecord, dat dateerde uit 2006, stond op 33,6 graden Celsius.

In de nacht van maandag op dinsdag zouden de temperaturen dalen tot 23 graden. Daarna wordt het opnieuw uitzonderlijk warm. Dinsdag verwacht het KMI in Ukkel 38 graden. In tegenstelling tot in andere Europese landen zou daarmee het record van de warmste dag in België niet verbroken worden, al zou het wel eens de tweede warmste dag ooit kunnen worden.

Ook dinsdag geldt nog code oranje in Brussel. Naast regelmatig drinken raadt het KMI aan om lichte kledij te dragen, licht verteerbaar voedsel te eten, de deuren en ramen gesloten houden om de warmte buiten te houden en om de dag in koelere ruimtes door te brengen.

Dat laatste kan bijvoorbeeld in musea. Wie ouder is dan 65 jaar en dinsdag op zoek is naar verkoeling, kan dan gratis terecht in de federale musea, meldt bevoegd staatssecretaris Thomas Dermine (PS) maandag. Het gaat dan onder meer om Koninklijke Bibliotheek Museum, Old Masters Museum, Fin de Siècle Museum, Museum voor Natuurwetenschappen, Koninklijk Museum voor Midden-Afrika en het Museum voor Kunst en Geschiedenis.

Vandaag en morgen verwacht de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (IRCEL) hoge ozonconcentraties. Die zullen in Brussel iets lager liggen dan in de rest van het land, waar de informatiedrempel wel overschreden zullen worden. IRCEL raadt mensen die bijzonder gevoelig zijn voor luchtvervuiling aan om geen lichamelijke inspanningen te doen in de buitenlucht tussen 12 en 20 uur.

Vanaf woensdag verwacht het KMI een temperatuurdaling. Het zou dan nog maximum 26 graden worden in Brussel, met een kans op enkele buien. De rest van de week zullen de maximumtemperaturen tussen 22 en 27 graden schommelen.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?