Laat het gras maar groeien: Brusselse gemeentes doen mee met Maai Mei Niet

CD
© BRUZZ
29/04/2023

Een aantal Brusselse gemeentes en zelfs de koning laten in de maand mei het gras groeien. "Het maakt tuintjes en parken beter bestand tegen klimaatschommelingen."

Maai Mei Niet, een initiatief van weekblad Knack, tracht iedereen met een tuintje te overtuigen om een paar weken lang het gras en het onkruid te laten groeien. Dat helpt met het versterken van de lokale biodiversiteit, in casu de insecten en de bijen die leven van stuifmeel en pollen, en die een belangrijke rol spelen in het creëren van een gezond ecologisch systeem.

Ook een aantal Brusselse gemeentes doen dit jaar mee met de actie, zo blijkt uit een rondvraag van BRUZZ.

Elsense zal bijvoorbeeld sites zoals het Viaductpark en Cours Gordon Bennett ongemoeid laten komende maand. "Op sommige plaatsen wordt zelfs helemaal niet meer gemaaid", zegt schepen van Groene Ruimten Audrey Lhoest (Ecolo). "Het is een manier om de natuur in een stedelijke context haar gang te laten gaan."

Stad Brussel is eveneens van plan om tijdelijk de maaimachines op stal te houden, met die restrictie dat het groeien van grassen en bloemen beperkt wordt tot 1 meter van de rand van wegen. En bepaalde erfgoedsites, wegens het hoge toeristische gehalte ervan, blijven verder verzorgd worden.

Anderlecht deed ondertussen een oproep in het gemeenteblad om de inwoners te motiveren. Het laten groeien van gras helpt namelijk in het verkrijgen van "een dichtbegroeid gazon waarin bloemen kunnen bloeien" en een tuin met een stevige graslaag is ook "beter bestand tegen klimaatschommelingen" - en vooral dan tegen de hitte in de verschroeiende zomermaanden.

"Het ziet er soms een beetje verwilderd uit", geeft bevoegd Ecolo-schepen Alan Neuzy toe, "maar het loont de moeite".

Zelfs de koning schijnt mee te doen. Het is te zeggen: "In sommige delen op het Koninklijke Domein van Laken wordt er inderdaad niet gemaaid wegens de biodiversiteit", zegt Lore Vandoorne, woordvoerder van het paleis. "Maar daar wordt het hele jaar door rekening mee gehouden, los van de actie en de bijbehorende website."

In 2021 gaven de deelnemers (door niet te maaien) dagelijks 14 miljoen bijen te eten, in 2022 waren dat er volgens Knack 17 miljoen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni