Jonge boeren betogen midden februari 2023 in Brussel voor het kabinet van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA).

Landbouwers trekken op 3 maart met duizend tractoren naar Brussel

© Belga
23/02/2023
Updated: 23/02/2023 10.14u

Land- en tuinbouwers uit heel Vlaanderen trekken op vrijdag 3 maart naar Brussel om massaal actie te voeren tegen het stikstofakkoord. De ambitie is om met duizend tractoren naar de hoofdstad te rijden. Dat melden verscheidene landbouworganisaties.

De land- en tuinbouwers - gesteund door Boerenbond, ABS, Groene Kring, Jong ABS en Ferm voor Agrovrouwen - trekken aan de alarmbel. Het stikstofakkoord zoals het nu voorligt, veroorzaakt een "sociaaleconomisch bloedbad" in de landbouwsector, waarschuwen ze. Ze eisen dan ook een grondige bijsturing van het stikstofakkoord.

Duizend tractoren

De landbouwers vragen ook dat het Vlaams Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) onmiddellijk wordt goedgekeurd. Zolang er geen duidelijkheid is over de regels die worden vastgelegd in dat GLB, kunnen landbouwers niet starten met hun veldwerkzaamheden en teelten. Volgens de landbouwers moet de Vlaamse regering dringend knopen doorhakken. "We hebben de indruk dat er politieke spelletjes worden gespeeld, op de kap van de boeren", aldus Vandamme.

Het ongenoegen bij de boeren over het stikstofakkoord in het bijzonder is dus heel groot, klinkt het. "Op het terrein voelen we een groot ongenoegen. Boeren willen massaal uit hun kot komen. De ambitie is om met duizend tractoren naar Brussel te trekken", zegt de ABS-voorzitter.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Milieu , boeren , betoging , boerenprotest

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni