Luchtkwaliteit blijft slecht: verbod op houtstook, maximum 50 km per uur en gratis MIVB

© Belga - BRUZZ
15/12/2022
Updated: 17/12/2022 10.20u

De luchtkwaliteit in Brussel is deze zaterdag opnieuw slecht. Er hangt teveel stikstofdioxide en fijn stof in de lucht. Daarom wordt deze zaterdag de sensibiliserings- en interventiefase met bijhorende maatregelen ingevoerd, meldt de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (Ircel).

In Brussel is vanaf zaterdag de sensibiliserings- en interventiefase van kracht. Daarvoor werd de maximumsnelheid verlaagd tot 50 kilometer/uur op wegen waar normaal een limiet van 70 of 90 kilometer/uur geldt. Bovendien voert de politie extra snelheidscontroles uit. Het openbaar vervoer (MIVB) is gratis, net zoals een dagticket voor de fietsdienst Villo!. In Vlaanderen en Wallonië blijft de informatiefase vandaag van kracht.

De 24-uursgemiddelde fijnstofconcentraties waren vrijdag in alle drie de gewesten hoger dan de informatiedrempel van 35 µg/m3 (PM2.5). Het gaat om 40 µg/m³ in Vlaanderen, 39 µg/m³ in Brussel en 42 µg/m³ in Wallonië. Enkel in Brussel ging de interventiefase van kracht.

Deze zaterdagmiddag is de luchtkwaliteit opnieuw slecht, zoals onderstaande tabel aantoont.

2cad5412-updateluchtkwaliteit.png

Houtkachel

In Brussel is het verwarmen met hout verboden, zolang het niet de enige verwarmingsbron in de woning is.

"De hoge fijnstofconcentraties ontstaan doordat de luchtvervuiling (afkomstig van industrie, landbouw, verkeer en gebouwenverwarming) door lage windsnelheden slecht verdund wordt. Door het koude weer is de uitstoot van de gebouwenverwarming, voornamelijk veroorzaakt door houtkachels, ook hoger", zo legt Ircel uit.

Ook de Vlaamse Milieumaatschappij roept de bevolking op om geen hout te stoken in haarden of kachels als bijverwarming of om sfeer te creëren. "De impact van houtverbranding op de luchtkwaliteit in een woonomgeving kan lokaal erg hoog oplopen", luidt het.

Bij de verbranding van hout komen er schadelijke stoffen vrij zoals fijn stof, dioxines en polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK). Die stoffen zijn slecht voor de gezondheid, zo zorgen PAK voor DNA-schade en zijn ze daardoor kankerverwekkend. Zowel haarden als kachels dragen bij tot die schadelijke uitstoot, aldus de VMM.

fireplace-g3ba85b309_1920.jpg

| Houtkachels produceren aanzienlijk meer uitstoot dan gasketels.

Luchtvervuiling in Brussel

Er hangt teveel stikstofdioxide in de lucht in Brussel, legt Frans Fierens van de Intergewestelijke Cel voor Leefmilieu uit. Die stof komt vrij langs drukke verkeerswegen en leidt tot irritatie van de luchtwegen.

Op de website van de Intergewestelijke Cel voor Leefmilieu vind je kaarten met recente metingen van fijnstofconcentraties. Op verschillende locaties in Brussel licht de kaart donkerrood of paars op, dat zijn de kleuren gebruikt om de hoogste concentratie aan fijn stof aan te duiden.

Vanaf zondag zou de luchtkwaliteit er weer een stuk op vooruit moeten gaan zegt Fierens: "Volgende week worden de temperaturen opnieuw zachter en zal er zuivere zeelucht overwaaien, dat zou ervoor moeten zorgen dat de hoeveelheid fijn stof weer afneemt."

Bram sprak met Frans Fierens van de Intergewestelijke Cel voor Leefmilieu.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni