Eenvoudig Nederlands

Meer dan 10.000 handtekeningen tegen bouwplannen Josaphatsite

© Ivan Put
| Biodiversiteit en natuurobservatie op de Josaphatsite.

Een petitie over de Josaphatsite in Schaarbeek kreeg al meer dan 10.000 handtekeningen. De Brusselse regering wil op het terrein bouwen. Maar dat willen de ondertekenaars van de petitie voorkomen.

120 soorten bijen

De Josaphatsite is 25 hectare groot en ligt vlak bij het Josaphatpark. Vroeger was het een rangeerstation, waar treinen samenkomen of splitsen. Nu is de natuur er dominant. De plek is populair bij wilde bijen. Zo zijn er al 120 soorten ontdekt.

Bouwplannen

De Brusselse regering wil op de site een nieuwe wijk bouwen. In die wijk moeten 1.400 woningen, maar ook een industriezone, een school, crèche en hotel komen. Er moet ook een smalle strook groen komen naast de sporen van lijn 26. Die lopen dwars over het terrein.

Protest

Een actiegroep van natuurliefhebbers, bewoners en stadsactivisten protesteert tegen de bouwplannen. De regering wil het plan binnenkort aanpassen om er minder woningen op te bouwen.

De actiegroep zegt dat de groei van Brussel minder groot is dan verwacht. Er zijn dus niet zo veel extra woningen nodig.

Participatie

In een petitie vraagt de actiegroep om het plan voor de Josaphatsite uit te stellen. De Brusselse regering moet burgers ook vooraf naar hun mening vragen, zegt de actiegroep.

Het aantal handtekeningen steeg boven de 10.000 dankzij schrijver David Van Reybrouck. Hij vroeg op Facebook om de petitie te ondertekenen.

Lees hier het originele artikel.

Dit artikel kadert in een samenwerking met het Huis van het Nederlands rond Eenvoudig Nederlands. Meer over dit project vind je hier terug.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?