300 deelnemers op eerste mars voor biodiversiteit in Brussel

CD
© BRUZZ
21/05/2023
Updated: 21/05/2023 15.46u

Om de internationale dag voor de biodiversiteit te vieren, hebben milieuorganisaties zondag een eerste biodiversiteitsmars georganiseerd in Brussel. Volgens de organisatoren nam een driehonderdtal mensen deel aan de mars.

De mars voor de biodiversiteit werd georganiseerd door Stop Ecocide, Greenpeace, Canopea, Rise For Climate, Youth for Climate, Climate Justice for Rosa, Fondation Européenne pour le droit du vivant, Extinction Rebellion, en de grootouders voor het Klimaat.

De deelnemende organisaties vragen om een meer ambitieuze definitie van ecocide te laten opnemen in de Belgische wetgeving. "We demonstreren geregeld voor het klimaat, maar de biodiversiteitscrisis is ook heel ernstig en nauw verbonden met de klimaatcrisis. Maatregelen zoals de erkenning van ecocide in het strafwetboek zijn noodzakelijk om die trend af te remmen", zegt Ruth-Marie Henckes, biodiversiteitsexperte bij Greenpeace.

"Door ecocide op te nemen in het strafwetboek kunnen celstraffen uitgesproken worden bij schade aan het klimaat of een ecosysteem" 

Ruth-Marie Henckes, biodiversiteitsexperte bij Greenpeace

"Ecocide is het vernietigen van een ecosysteem, of het toebrengen van onherstelbare schade", duidt Henckes. "Door ecocide op te nemen in het strafwetboek kunnen celstraffen uitgesproken worden bij schade aan het klimaat of een ecosysteem."

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) nam ecocide vorig jaar als misdrijf op in het nieuwe strafwetboek, "maar eigenlijk is het nog niet helemaal in kannen en kruiken", zegt Henckes. "Het voorstel moet nog van advies voorzien worden door de Raad van State, die de wettelijkheid van het voorstel nagaat. Daarna gaat het nog naar het parlement."

Definitie van ecocide

"De definitie van de regering over ecocide is heel beperkt. Het gaat alleen over doelbewuste schade, maar de grote ecocides in de wereld zijn eerder een gevolg van een gebrek aan voorzorg", meent Henckes. De Greenpeace-experte wijst erop dat het parlement in 2021 al een resolutie onderschreef waarbij de definitie van ecocide "veel meer ambitieus is en overeenkomt met onze definitie van ecocide". Henckes hoopt in het parlement dan ook een bondgenoot te vinden om de ambitie voor ecocide verder op te schroeven.

De organisaties verzamelden om 14 uur aan het Poelaertplein. Daarna volgt de mars. Om 15u30 keren ze terug naar het Poelaertplein, waarna enkele ambassadeurs, zoals Nic Balthazar, komen spreken. Om af te sluiten is er nog een concert en een flashmob. De Brusselse politie waarschuwt voor verkeershinder.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni