Minder dan 6 procent van de Brusselse scholen heeft een schoolstraat

CD
© BRUZZ
06/05/2022
Updated: 06/05/2022 17.43u

Uit een nieuw onderzoek van de vzw Les chercheurs d'air blijkt dat slechts 33 van de 558 kleuter- en lagere scholen in het Brussels Gewest een permanente schoolstraat hebben. Dat is een straat aan de ingang van een school die afgesloten wordt voor autoverkeer.

Uit verschillende recente studies is gebleken dat veel Brusselse scholen worden blootgesteld aan te hoge concentratie van stikstofdioxide. Aangezien kinderen veel tijd op school spenderen, heeft dat een grote impact op hun gezondheid. Volgens vzw Les chercheurs d’air is er daarom meer nood aan schoolstraten.

"De aanleg van schoolstraten is een snelle en efficiënte oplossing om de luchtverontreiniging in en rond scholen beter te bestrijden,” zegt campagnecoördinator Justine Di Prima. “Daarom vragen we de Brusselse gemeenten om het aantal schoolstraten op hun grondgebied tegen 2024 aanzienlijk te verhogen."

Op dit moment tellen 16 van de 19 Brusselse gemeenten ten minste één schoolstraat. Schaarbeek heeft het meeste scholen met een schoolstraat. De gemeenten Oudergem, Sint-Lambrechts-Woluwe en Etterbeek hebben er momenteel geen.

(Lees verder onder de kaart.)

Van de 33 scholen die een schoolstraat hebben, zijn er slechts twee scholen die een straat hebben die permanent is afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Bij de 31 andere scholen wordt de straat enkel afgesloten bij het begin en einde van de lessen. Daar moet volgens de vzw ook verandering in komen.

"Kinderen zitten de hele dag op school. Het is dan ook logisch dat de schoolstraten de hele dag afgesloten zijn voor verkeer. Laten we niet half werk leveren, de gezondheid van onze kinderen staat op het spel,” zegt Di Prima.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni