Niemand weet wie uitgebrande vrachtwagen op Poincarélaan moet takelen

© KVDP/BRUZZ
| De uitgebrande vrachtwagen staat er al ruim een week

Op de Poincarélaan tussen de Anderlechtsepoort en Lemonnier is begin vorige week een vrachtwagen uitgebrand. Wie verantwoordelijk is voor het wegslepen van het uitgebrande voertuig, is onduidelijk. Het wrak staat er nog steeds. "De Stad wijst naar het Gewest, en het Gewest wijst naar de Stad. Als burger weet je het niet meer."

Goedele Desmet werkt in een architectenbureau op de Poincarélaan, waar ze sinds ruim een week zicht heeft op een uitgebrande vrachtwagen. Die staat op de parkeerstrook van de Poincarélaan, tussen de Anderlechtsepoort en Lemonnier.

"Begin vorige week hoorden wij een luide knal. De dag nadien ontdekten we dat er een grote uitgebrande vrachtwagen op de laan stond", vertelt Desmet. "We dachten dat die snel weggetakeld zou worden, maar ruim een week later staat die er nog altijd."

'Stad wijst naar Gewest en omgekeerd'

Desmet schreef onder meer naar het kabinet van Brussels schepen van Openbare Netheid Zoubida Jellab (Ecolo). Volgens het antwoord dat ze daarvan kreeg, zou Net Brussel verantwoordelijk zijn voor het opruimen van het wrak, omdat het om een gewestweg gaat. De architecte schreef vervolgens naar Net Brussel. "Dit is de bevoegdheid van gemeente of politie", kreeg ze daar te horen.

"Ik had naar de kabinetten van verschillende politici geschreven, omdat we al vaker gemerkt hebben dat die middenberm een vergeten stuk stad is", gaat Desmet verder. "Maar de Stad wijst naar het Gewest en het Gewest wijst naar de Stad. Als burger weet je het niet meer."

Net Brussel of Brussel Mobiliteit?

Volgens Net Brussel is niet het gewestelijke netheidsagentschap verantwoordelijk voor het opruimen van het wrak. "Het is wel een gewestweg, maar dit gaat niet om gewoon afval. Volgens mij is Brussel Mobiliteit bevoegd", zegt woordvoerder van Net Brussel Etienne Cornesse.

Dat ontkent Brussel Mobiliteit. "Anders zou iedereen zijn kapotte wagen op de weg achterlaten, als Brussel Mobiliteit het toch maar moet opruimen", vertelt woordvoerster van Brussel Mobiliteit Inge Paemen. "Wij denken dat de politie de opdracht moet geven voor het wegtakelen."

Politie?

Ook de Brusselse brandweer wijst naar de politie. "Dat hangt af van de omstandigheden", zegt Ilse van de Keere, woordvoerster van de politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene. "In dit geval was een kortsluiting de oorzaak van de brand. Dus misschien moet de eigenaar van de vrachtwagen het nodige doen om de vrachtwagen te laten wegslepen, misschien via zijn verzekeraar."

Naast de vrachtwagen stond ook de wagen van een buurtbewoner die de auto slechts sporadisch gebruikt. "Enkele dagen later bleek zijn wagen verdwenen te zijn", gaat Desmet verder. "Hij was naar de politie in Anderlecht gegaan en daarna naar de politie van de Stad Brussel. Zijn auto was weggesleept, omdat ze gesmolten was. Maar niemand had hem op de hoogte gebracht, ook al was de nummerplaat nog leesbaar."

Desmet hoopt dat de vrachtwagen ook spoedig wordt weggetakeld. "Dat wrak trekt ongeloofelijk veel vuiligheid aan. En ook dat wordt niet opgeruimd", aldus de architecte. "We hebben hoop, maar het is spijtig dat het nodig is om hiervoor de pers bij te halen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?