'Nieuwe' huisvuilophaling: vuilniswagens rijden 3.600 kilometer meer

© Mercedes-Benz
| De vuilniswagens van Net Brussel doen een pak bijkomende kilometers sinds de hervorming van de ophaling.

Door de hervorming van de huisvuilophaling reden de vuilniswagen van Net Brussel vorig jaar 16.600 kilometer, tegenover 13.030 in 2016. Er kwamen ook 135 personeelsleden bij. Een en ander zorgde voor een meerkost van 3,6 miljoen euro.

Na heel wat discussie werd begin 2017 de huisvuilophaling anders georganiseerd. Zowel de blauwe als de gele zak worden sindsdien wekelijks opgehaald en de ophaling van organisch afval werd uitgebreid naar het hele gewest.

Ruim anderhalf jaar na de hervorming geeft staatssecretaris voor Netheid Fadila Laanan (PS) een eerste bilan, naar aanleiding van een parlementaire vraag van Vincent De Wolf (MR). Het schriftelijke antwoord werd opgepikt door La Capitale.

“De kosten van de hervorming kunnen geschat worden op 3.591.000 euro in 2017”, aldus de staatssecretaris, die benadrukt dat het om een schatting gaat. “Het zou immers niet makkelijk zijn de uitgaven te schatten die zouden gedaan zijn geweest bij afwezigheid van de wijzigingen in de organisatie.”

De extra kosten zijn voor een stuk te verklaren door de aanwerving van bijkomend personeel om de extra ophaalrondes te bemannen. Het gaat om 135 mensen.

Daarnaast waren er ook bijkomende kosten voor brandstof, kilometerheffing en onderhoud van het wagenpark. De vuilniswagens van Net Brussel legden immers een pak meer kilometers af: 16.600 tegenover 13.030 het jaar voordien.

Meer arbeidsongevallen

Volgens Laanan wordt de negatieve impact op het milieu deels gecompenseerd door de betere sorteerresultaten. Zo is minder restafval opgehaald (- 3  procent witte zakken) en veel meer gesorteerd afval. Het aandeel afval dat gerecycleerd kon worden steeg daardoor van 36 tot meer dan 40 procent (de berekening van dit percentage is nog niet definitief, aldus Laanan.)

De staatssecretaris gaf ook nog mee dat de reorganisatie en de inzet van onervaren personeel zorgde voor een aanzienlijke stijging van het aantal arbeidsongevallen. Net Brussel heeft daarom een preventieplan uitgewerkt.

 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?