| Zeker in de stad warmt het flink op.

Het is al dagen puffen en zweten, maar de hittegolf is nu ook officieel een feit. Zaterdagvoormiddag is het kwik inmiddels boven de 25 graden gestegen, waardoor aan alle voorwaarden voldaan is om van een hittegolf te spreken. Dat meldt weerman David Dehenauw van het KMI zaterdag via Twitter.

"Landelijke hittegolf nu officieel: de voorbije dagen hadden we temperaturen in Ukkel tot 27,6 graden, 30,6, 31,4, 32,1 en zonet hebben we 25,5 graden bereikt. In de tweede helft van volgende week duikt het kwik onder 25 graden en eindigt de hittegolf die begon op 9/8", tweet de weerman. (Lees verder onder de tweet)

David Dehenauw, hoofd van het weerbureau van het KMI, via Twitter.

Voor een hittegolf moet het vijf dagen na elkaar meer dan 25 graden zijn, waarvan drie dagen met 30 graden of meer. Dinsdag ging het kwik voor het eerst boven de 25 graden in deze periode, nadat die kaap maandag net niet gehaald werd.

Het KMI blijft intussen waarschuwen voor de hitte. Voor het hele land op de kust na geldt code oranje, aan zee is dat code geel. Tot en met zondag wordt de hitte nog intenser met zondag lokaal tot 35 graden. "Deze hittegolf kan zelfs nog voortduren tot na het weekend, maar dan blijft het kwik wellicht onder de tropische grens van 30 graden", klinkt het.

KMI waarschuwt: 'neem voorzorgsmaatregelen'

"Het is aangewezen om de noodzakelijke maatregelen te treffen om de gevolgen van deze periode met grote hitte te beperken," aldus de weerdienst.

"Drink regelmatig, kleed je lichter, zoek koelere ruimten op, volg je gezondheidstoestand regelmatig op en eet licht verteerbaar voedsel (en in kleinere porties). Houd deuren en ramen gesloten om de warmte buiten te houden en wees voorzichtig met vuur in de natuur. Voorzie tot slot voldoende schaduw en drinkwater voor dieren."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni