© AVN

Opnieuw schoolpoortprotest tegen luchtvervuiling

© BRUZZ
23/03/2018

Ouderverenigingen van zeker vijf Brusselse scholen voeren opnieuw actie tegen luchtvervuiling. Ze sluiten de straat af of verzamelen op het trottoir voor de school om aandacht te vragen voor de erbarmelijke luchtkwaliteit rond scholen.

Op 16 maart, daags na een onthutsende reportage van het programma Pano op VRT over de slechte luchtkwaliteit in en rond scholen, zetten bezorgde ouders de Vlaamsepoort af om meer aandacht te eisen voor het onderwerp. Leerlingen van de Maria-Boodschap basisschool en hun ouders kwamen op straat met een oproep voor meer actie van zowel de politiek als de gewone burger.

Die oproep had zo veel succes, dat de ouders opnieuw protesteren aan de Vlaamsepoort bij de basisschool Maria-Boodschap. En ze zijn niet alleen. Minstens vier andere Brusselse scholen doen een soortgelijke actie tijdens een ochtendlijk koffiemoment aan de schoolpoort. Verwacht betogende ouders aan de Kleurdoos (Brussel), De Klimpaal en De Regenboog (beiden Sint-Jans-Molenbeek) en Sint-Ursula (Laken)

Klimpaal actie
© AVN

"De eerste actie was een onverhoopt succes. We kregen heel wat positieve reacties," zegt Annekatrien Verdickt, een van de initiatiefneemsters. "We hopen op een landelijk effect. Zo hebben we al contact met scholen in Antwerpen, Gent en Oostende. In Brussel blijft de aandacht groeien, ook bij Franstalige scholen."

Bevolking aanspreken

De ouders van Filter Café Filtré, zo noemt de groep zich op Facebook, wil minder autoverkeer en een betere luchtkwaliteit.

"We richten ons eerst en vooral op de beleidsmakers. Links en rechts een fietspad aanleggen is echt niet genoeg," klinkt het. "Maar we willen ook de bevolking aanspreken. Als iedereen blijft met de auto rijden zoals nu, komen we er niet."

Luchtkwaliteit

De Brusselse luchtkwaliteit is niet meer uit de actualiteit weg te branden. Het Gewest is al meermaals door Europa op het matje geroepen, maar de concentratie stikstofdioxide is recent weer gestegen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Milieu, Luchtkwaliteit, luchtvervuiling

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie