Ouderwetse straatlampen kosten Brusselse gemeenten miljoenen

straatlantaarn.jpg
© mooste
| Een traditionele oranje straatlamp.
© mooste
| Een traditionele oranje straatlamp.

Brusselse gemeenten kunnen tot 5 miljoen euro per jaar besparen als ze overstappen op straatverlichting met LEDs. Dat zegt technologiefederatie Agoria. Op dit moment werkt maar 1,7 procent van de gemeentelijke straatverlichting in Brussel met LED-lampen. “En naast de lage prijs heeft de technologie nog heel wat voordelen.”

Agoria vertegenwoordigt de Belgische technologie-industrie en dus ook de fabrikanten van de moderne LED-straatlampen. Toch is dit meer dan alleen een verkoopspraatje, verzekert René Konings, die bij Agoria het Brussels Gewest onderzoekt.

Het Gewest heeft namelijk al aan Agoria bevestigd dat de installatie van LEDs bij 15 procent van de lampen heeft gezorgd voor een halvering van de totale energie-uitgaven aan straatverlichting. De besparing voor één lamp loopt volgens Agoria dan ook op tot 80 procent.

ledkes.jpg
© Schréder
| De LED-straatlampen zijn feller en hebben een wittere kleur. Een stukje van de Ring rond Brussel werd er in 2013 al mee uitgerust.

Gemeenten lopen achter op Gewest

Bij het Gewest zijn dus 15 procent van de straatlampen LEDs, bij de Brusselse gemeenten is dat alles bij elkaar maar 1,7 procent. In totaal zijn er 85.000 gemeentelijke straatlampen.

“Waar wachten ze op om hun energiefactuur te halveren?” vraagt Konings. “Daarnaast is het ook een milieukwestie, want al die ouderwetse lampen in Brussel vervuilen jaarlijks voor een equivalent van 15.000 ton CO2.”

De moderne lampjes verbruiken op zich al minder elektriciteit, maar de nieuwe omhulsels zijn ook vaak uitgerust met slimme sensoren. Die meten het omringende licht en bepalen aan de hand daarvan of de ‘flexibele lamp’ aan of uit moet. “Zo staat ze niet te branden wanneer het niet hoeft, zoals nu vaak het geval is.”

Koud licht

Ten slotte haalt Agoria veiligheid aan als ultieme argument. LED-straatverlichting is feller en witter van kleur dan de traditionele oranje gloed die de Belg gewend is. “In de huiskamer wordt dat inderdaad vaak als ongezellig ervaren,” besluit Konings. “Maar op straat verhoogt het de zichtbaarheid en dus de veiligheid.”

Wie in Brussel als eens LED-straatverlichting van dichtbij wil zien, kan onder andere naar de Reyerslaan. Tussen Diamant en Meiser, waar ook het kantoor van Agoria ligt, heeft Brussel Mobiliteit onlangs de wittere LED-lampen geïnstalleerd. Ook alle vernieuwde Brusselse tunnels worden er trouwens mee uitgerust.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?