Papierophaling blijft verstoord na stakingen

© Peter Dhondt-BRUZZ
| Er is vooral vertraging bij de ophaling van gele, oranje en groene zakken (archiefbeeld).

De afvalophaling in bepaalde Brusselse wijken is al een week verstoord als gevolg van stakingen. De vertraging laat zich vooral voelen bij de ophaling van gele zakken, maar ook oranje en groene.

De vertraging begon vorige week donderdag met de nationale betoging voor koopkracht. Werknemers van Net Brussel namen daaraan deel, waardoor verschillende vuilnisrondes niet konden doorgaan. Een dag later staakte een groep afvalophalers opnieuw omwille van de klimaatbetoging. Ondertussen ligt in sommige Brusselse wijken het afval al een week op straat.

Het gaat vooral om oud papier (gele zakken) in Jette, Ganshoren, Sint-Lambrechts-Woluwe, Etterbeek en Evere. In Sint-Gillis, Laken en Elsene ligt ook nog een kwart tot een derde van de oranje zakken op straat. Net Brussel organiseert nu een inhaalbeweging met extra ophaalrondes.

"De witte zakken voor restafval zijn deze week allemaal opgehaald, maar we zitten inderdaad nog met vertraging voor de gele, oranje en groene zakken," zegt woordvoerder Etienne Cornesse van Net Brussel. "Om de vertraging in te halen, moesten vuilnisophalers uit andere ploegen de gele ophaalteams versterken. Een vakbond heeft dat geweigerd," zegt Cornesse.

Ploegwerk

Het gaat om de liberale vakbond SLFP. "Wij zullen onze leden niet verplichten om avondwerk te verrichten na hun normale dagwerk," zegt vakbondsafgevaardigde Razia Omar over de gevraagde versterking.

Dat klopt niet, zegt Net Brussel. "Het gaat om een vervanging van hun reguliere taken overdag", aldus woordvoerder Cornesse. "Er is momenteel amper tuinafval, dus laten we de groene zakken ophalen door de oranje ploegen. De ophalers van groene zakken kunnen de gele ophaalploegen dan helpen." Maar die ophalers willen dat enkel doen als 'vrijwilligerswerk' buiten hun vaste dienst, zodat ze een extra vergoeding zouden krijgen. Enkele ophalers van de groene zakken zijn volgens Cornesse nog altijd aan het staken omdat die vergoeding niet komt. "Dat hoeft ook niet, want ze krijgen al een normaal loon en geen extra werk," zegt Cornesse.

Net Brussel belooft dat er nog tot 20 uur deze vrijdagavond afval wordt opgehaald in de getroffen wijken. "Het grootste deel van de gele zakken moet tegen vanavond weg zijn. Zoniet zullen we zaterdagochtend extra rondes organiseren," zegt Etienne Cornesse.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?