'Perfecte ambassadeur': de huismus verkozen tot vogel van het jaar 2024

© BRUZZ
16/11/2023

De huismus mag zich na een razend spannende nek-aan-nekrace 'vogel van het jaar 2024' noemen. Hij klopte de glanzend zwarte spreeuw en de elegante zwarte roodstaart met enkele procenten en kan nu een jaar lang rekenen op de aandacht en acties van Vogelbescherming Vlaanderen. Die aandacht kan de kwetsbare soort in Brussel goed gebruiken.

Zijn naam deed hier en daar al een belletje rinkelen als synoniem voor 'thuisblijver', of via de bijnaam van zangeres Édith Piaf: 'La Môme Piaf' (de kleine mus). Maar donderdag verzekerde de huismus zich onherroepelijk van een plaats in de annalen van de ornithologie. In totaal trokken 8.402 mensen naar de stembus om te beslissen over de prestigieuze titel Vogel van het Jaar, een opkomst die dubbel zo hoog lag als vorig jaar.

Met zijn charmante, ronde lichaamsvorm en springerige gangetje kon de kleine huismus uiteindelijk met de pluimen gaan lopen, zo maakte Vogelbescherming Vlaanderen, die de verkiezing jaarlijks organiseert, donderdag bekend. De mus gaf daarmee de spreeuw en de zwarte roodstaart, die respectievelijk 22 en 19 procent haalden, het nakijken. De huiszwaluw en gierzwaluw strandden op een respectabele 15 procent.

Paraplusoort

De huismus mag nu een jaar lang rekenen op de aandacht en beschermingsacties van Vogelbescherming Vlaanderen. Die kan de kwetsbare soort goed gebruiken.

f0910a86-huismus-2.jpg

"De laatste dertig jaar is de mussenpopulatie in Brussel met 95 procent teruggevallen," verklaarde Erik Etienne van Mussen en Biodiversiteit, de overkoepelende vzw boven de twaalf verschillende mussengroepen van Brussel, in maart nog aan BRUZZ.

Dat heeft onder meer te maken met de banalisering van het landschap, het toegenomen gebruik van insecticiden en een verminderd aantal schuil- en nestgelegenheden.

Een jammere zaak, want de huismus is – hoewel hij na zijn overwinning door sommigen al schertsend "adelaar van de dakgoot" werd genoemd – een vrolijke verschijning die goed gedijt in de omgeving van mensen. "Alle problemen die we vandaag ervaren ten gevolge van de klimaatverandering vragen een omarming van de natuur," stelt Vogelbescherming Vlaanderen. "De huismus is dé perfecte ambassadeur om ons hierin te leiden. In de ecologie wordt ze ook wel eens een 'paraplusoort' genoemd: wanneer we de huismus beschermen, helpen we een heel stedelijk ecosysteem beschermen."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni