‘Regering gaat onvoorzichtig te werk bij omschakeling gas’

© Photonews
| De omschakeling naar rijk gas gaat in 2020 van start.
Updated: 01-06-2018 - 14:11

Over twee jaar start de omschakeling van arm gas naar rijk gas. Maar Brugel, de Brusselse energieregulator, vindt dat de regering te laks omgaat met de omschakeling. Volgens de regulator is een aparte controle nodig om te zien of de installatie het nieuwe gas aankan. Maar dat kost meer geld dan voorzien door de regering.

Het aardgas in Brussel komt uit Nederland, maar daar draaien ze de gaskraan dicht in 2030. Als gevolg wordt er in Brussel overgeschakeld van ‘arm’ naar ‘rijk’ - minder verdund - gas. Omdat niet alle gasinstallaties zijn daarop voorzien, is het nodig om ze te laten afstellen of, als ze van voor 1978 dateren, te laten vervangen.

Omschakeling

De omschakeling zal in vier fases gebeuren. Eerst zijn in 2020 Sint-Agatha-Berchem, Koekelberg en Sint-Jans-Molenbeek aan de beurt. Om de bewoners van die gemeenten op de hoogte te brengen, komt er nu een informatiecampagne. Netbeheerder Sibelga zal brieven of e-mails versturen met daarin de vraag of de mensen hun installatie willen laten controleren.

Minister van Leefmilieu Céline Fremault (CDH) maakt zich sterk dat de omschakeling geen extra geld zal kosten voor de consument, omdat de controle kan doorgaan tijdens de tweejaarlijkse onderhoudsbeurt.

'Aparte controles'

Maar de Brusselse energieregulator Brugel vindt de campagne niet ver genoeg gaat. “In Brussel zijn er veel verouderde installaties. Bovendien weten we niet altijd in welke staat ze zich bevinden,” legt Pascal Misselyn van Brugel uit.

De overheidsinstantie wil dat de regering meer controles laat uitvoeren. “Nu wordt er voorgesteld om te controleren tijdens de tweejaarlijkse verplichte onderhoudsbeurt. Dat is onvoldoende.”

100 tot 200 euro

Zo'n aparte controle zou natuurlijk wel geld kosten, volgens de instantie tussen 100 en 200 euro. "Daarom moet er ook een premie voorzien worden voor mensen met beperkte middelen," klinkt het. Als het toestel niet bijgesteld of verouderd is, ontstaat er immers een risico op CO-vergiftiging.

Minister Fremault laat via haar woordvoerster weten dat er wel een premie voorzien wordt voor de onderhoudscontrole. Die is bedoeld voor mensen die het moeilijk hebben om die factuur te betalen.

Alle informatie over de omschakeling vind je op de website www.gasverandert.brussels.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?