Rioolwater in de Zenne: wachten op bouw metrostation en museum

© Vivaqua
| De warmtewisselaar wordt in de geul van de riool geïnstalleerd.

Momenteel wordt nog rechtstreeks rioolwater in de Zenne geloosd in de Zuidstationwijk en aan het museum Kanal en de omliggende gebouwen. Vivaqua wacht om de nodige collectoren te bouwen tot het metrostation Toots Tielemans wordt aangelegd en tot de werken aan het museum starten. Dat kreeg Paul Delva (CD&V) vrijdag tijdens het vragenuurtje in het Brussels Parlement te horen van minister van Leefmilieu Céline Fremault (cdH).

De minister verklaarde dat het probleem in de Zuidstationwijk gekend is. Vivaqua heeft de werken reeds opgenomen in haar investeringsplan, maar kan die pas uitvoeren tegelijk met de toekomstige MIVB-werken voor het aanleggen van tunnels en het metrostation Toots Tielemans, aangezien het om een gevoelig gebied inzake mobiliteit gaat. Het gaat om de plaatsing van verschillende collectoren en pompen.

Fremault gaf nog mee dat ook het museum Kanal en de omliggende gebouwen hun water nog in de Zenne lozen. Maar het museum heeft een stedenbouwkundige vergunning ingediend,waarin de aansluiting op de collector gepland is, waarop ook de andere gebouwen aangesloten kunnen worden.

Minister Fremault kondigde ook nog een kaart aan van erg kleine gebieden die niet op het rioolnetwerk kunnen worden aangesloten en waar indien nodig individuele waterzuiveringsinstallaties moeten worden gepland.

Paul Delva toonde zich ontgoocheld met de aankondiging van de minister dat de renovatiewerken aan de rechteroevercollector andermaal vertraging hebben opgelopen en pas eind dit jaar afgerond zullen zijn.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?