Sauna moet aandacht vestigen op 200.000 'vermiste' koelkasten

© Recupel

Op het Europakruispunt aan het station Brussel-Centraal staat donderdag een sauna met een koelkastdeur opgesteld. Het gaat om een actie van Recupel dat op zoek gaat naar 200.000 'vermiste' koelkasten die niet gerecycleerd worden. En dat kan nefaste gevolgen hebben voor de opwarming van de aarde.

Een koelkast bevat koelvloeistof, isolatiemateriaal en verschillende gassen en daarom is het belangrijk om die correct te recupereren. Als een koelkast niet correct gerecycleerd wordt en die schadelijke stoffen in de lucht of in het grondwater terecht komen, kan dat gevolgen hebben voor het milieu. De sauna van Recupel symboliseert daarom de opwarming van de aarde, terwijl je er door een frigodeur in stapt.

"Als die gassen en vloeistoffen ontsnappen dan heeft dat voor één frigo hetzelfde effect als je met je auto van Brussel naar Peking zou rijden. Dat is aanzienlijk voor één frigo. Terwijl er 200.000 frigo's vermist zijn," benadrukt Stijn Ombelets, woordvoerder van Recupel.

200.000 vermiste toestellen

Alle koelkasten die op de markt komen, worden aangegeven bij Recupel, net als de koelkasten die uit de markt gehaald worden. Er zijn 200.000 vermiste toestellen die dus niet in het officiële circuit zitten van recyclage of hergebruik.

"In duistere schrootcircuits worden die vooral gerecycleerd om het metaal te recupereren, maar daar wordt geen aandacht besteed aan de pollutie," verduidelijkt Ombelets.

Om je koelkast correct te recycleren, kan je het bij een containerpark of een kringwinkel achterlaten of je kan ze indienen bij de ketens of keukeninstallateur wanneer je een nieuwe frigo koopt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?