Schaarbeek stelt Net Brussel in gebreke na onopgehaalde vuilniszakken

© Gemeente Schaarbeek - De gemeentelijke diensten haalden het vuilnis zelf op.

De gemeente Schaarbeek stelt Net Brussel in gebreke. Volgens het gemeentebestuur werd er sinds 15 augustus geen vuilnis meer opgehaald in de Vandeweyerstraat. Uiteindelijk hebben gemeentearbeiders de klus geklaard. Schaarbeek eist nu een vergoeding van Net Brussel wegens ‘vervuiling’ en ‘het in gevaar brengen van de volksgezondheid.’

In een persbericht meldt de gemeente Schaarbeek dat er op 15, 19 en 22 augustus geen afval werd opgehaald. Na talloze klachten van buurtbewoners besliste de gemeente dan maar zelf het vuil op te halen. Op 23 augustus haalden gemeentarbeiders 224 witte zakken op, goed voor zo’n 1,7 ton afval.

Daarom gaat Schaarbeek het gewestelijke Net Brussel in gebreke stellen. “Ze veroorzaken vervuiling en brengen de volksgezondheid in gevaar”, klinkt het bij het kabinet van Deborah Lorenzino (Défi), Schepen van Openbare Ruimte. De vergoeding kan oplopen tot ruim 20.000 euro.

Wegenwerken

Volgens Net Brussel kon de afvalophaling niet gebeuren door wegenwerken in de straat. Zij vroegen dan ook of de buurtbewoners hun vuilniszakken naar een van de twee verzamelpunten willen brengen, aangeduid in een brief die 18 augustus al verstuurd werd.

“We respecteren de datums van ophaling”, zegt Etienne Cornesse, woordvoerder van Net Brussel aan BX1. “Maar we vragen ook een inspanning van de buurtbewoners, dat ze hun vuilniszakken niet voor de deur zetten maar brengen naar de verzamelpunten in de buurt. Op die manier moeten onze vrachtwagens niet langs de wegenwerken rijden. Dat maakt het werk voor onze mensen een stuk eenvoudiger.”

Maar volgens schepen Lorenzino klopt dat niet helemaal. “Er zijn inderdaad werken aan de gang, maar op een heel kleine, gelimiteerde zone van de straat. De gemeentelijke vrachtwagen heeft zonder enig probleem de ophaling kunnen uitvoeren. Bovendien heeft Net Brussel zelfs het huisvuil op één van de aangewezen plaatsen in hun bericht niet opgehaald.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?