| Een gierzwaluw kan uitstekend tegen loodrechte muren hangen

De gemeente Sint-Gillis gaat de nesten van de gierzwaluw beschermen. Die bevinden zich vooral in de kieren van oude gebouwen, en moeten bij renovatiewerken vaak het veld ruimen.

De gierzwaluw - in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden geen echte zwaluw - is een indrukwekkende vogel. Al vliegend kan hij eten, slapen en paren. Wanneer hij toch landt, is het om zich voort te planten en dat doet hij het liefst in de spleten en kieren van oude stadsgebouwen.

Maar tijdens de renovatie van oude huizen worden al te vaak de kieren gedicht waarin gierzwaluwen zich nestelen. De beestjes zijn echter gewoontedieren, die van begin mei tot eind juli in onze gebieden overleven en zonder vast plekje overleven ze het niet. Sinds 1992 daalde hun aantal daarom met 30 procent in onze streken.

Gierzwaluwen-inventaris

De gemeente Sint-Gillis is nu een project gestart om de gierzwaluwen uit de nood te helpen. Ze vroeg Elisa Ruwet van het Ecohuis om de gebouwen met nesten in kaart te brengen. Momenteel staan al een 50-tal gebouwen op de lijst.

“Isolatie kan perfect rond de nestholtes worden gebouwd. Om de vogels te beschermen, moeten de eigenaars van de gebouwen daar vanaf nu rekening mee houden”, zegt schepen Willem Stevens (SP.A) aan BRUZZ. Dat zou volgens de schepen een primeur zijn in het gewest. Andere gemeenten plaatsten wel al nestkastjes.

Mocht het dichten van een bepaalde kier toch nodig zijn om de stabiliteit van het pand te verzekeren, dan worden er extra nestkastjes aan de gevel gehangen, als alternatief voor de vaste plekjes die verdwenen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Milieu, zwaluw, ecologie, Renovatiewerken

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni