Slotactie filtercafé bezet de A12

© Filter Café Filtré
| Burgerbeweging Filter café filtré protesteerde vaak tegen slechte luchtkwaliteit op Brusselse scholen aan MABO/Vlaamsepoort.

Het collectief van bezorgde ouders Filter Café Filtré sluit dit weekend op 6 en 7 oktober zijn wekenlange strijd voor schone lucht aan de schoolpoorten af met een laatste grote tweedaagse slotactie. Ballonnen met schone lucht zullen zaterdag het hele land doorkruisen om dan zondag via de A12 aan te komen in Brussel.

Twee ballonnen met gezonde lucht vertrekken zaterdagochtend om 9 uur vanuit Oostende en Signal de Botrange om afwisselend per fiets en per trein als olympische vlammen België te doorkruisen. De ballonnen worden tussen de verschillende Filter Café Filtré-steden doorgegeven om dan rond 20 uur aan te komen in het Kunstencentrum deSingel in Antwerpen.

Parallel starten in Brussel en Antwerpen debatten over ruimtelijke ordening en mobiliteit. Op zondag 7 oktober zetten de ballonnen hun tocht verder om 11 uur en trekt een grote groep per fiets en onder politiebegeleiding over de A12 naar Brussel.

Omstreeks 14.30 uur is er een tussentijdse stop aan de Brug van Vilvoorde en rond 15.15 uur gebeurt hetzelfde aan Sainctelette. Daarna trekken de fietsers naar de eindbestemming in het Jubelpark. Daar vindt op dat moment Revolution'air plaats, het eerste festival van luchtkwaliteit om zuivere lucht te vragen.

De gezonde ballonnen worden er overhandigd aan de aanwezige politici. Sinds de start van Filter Café Filtré op 16 maart 2018, naar aanleiding van de Greenpeace-studie rond luchtkwaliteit in scholen en de aansluitende Pano-reportage van de VRT, voerden 130 scholen op vrijdag actie aan de schoolpoort.

Luchtkwaliteit

De Brusselse luchtkwaliteit is niet meer uit de actualiteit weg te branden. Het Gewest is al meermaals door Europa op het matje geroepen, maar de concentratie stikstofdioxide is recent weer gestegen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?