Sproeiverbod in heel Vlaanderen, niets aan de hand in Brussel

JC
© BRUZZ
24/07/2018

In Vlaanderen roept de droogtecommissie code oranje in en adviseert het een sproeiverbod in alle provincies. Toch is er volgens waterleverancier Vivaqua geen enkele reden om ook in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest op code oranje over te stappen. “Zelfs als het nog twee weken niet regent, is er nog geen reden tot paniek."

In Gent stoppen de fonteinen met spuiten en in heel Vlaanderen raadt de droogtecomissie een sproeiverbod aan. In verschillende gemeenten in Vlaams-Brabant, net over de gewestgrens is nu al zo’n sproeiverbod met leidingwater van kracht. Het nieuwe sproeiverbod zou ook op grond-en regenwater van toepassing zijn.

Slaan de gouverneurs de raad van de droogtecommissie niet in de wind, dan mag je in geen van de Vlaamse provincies nog je tuin sproeien of je auto wassen. Op sproeien met drinkbaar water staan boetes tot wel 1.600 euro.

Vivaqua volgt de situatie op de voet

In de hoofdstad worden voorlopig nog geen verdere maatregelen getroffen. “Dat komt omdat wij ons water voornamelijk uit Wallonië halen, en niet uit de bekkens in Oost-Vlaanderen die nu onder druk staan.” legt Vivaqua uit.

24 van de 26 bassins van Vivaqua bevinden zich in Wallonië. “In het voorjaar heeft het daar meer geregend, waardoor we een reserve opgebouwd hebben.” Zelfs als de weersvoorspellingen kloppen, en het de volgende 14 dagen niet regent, is er nog geen reden tot paniek. We kunnen de watertoevoer nog opkrikken, al is er momenteel geen reden om dat al te doen.”

Vivaqua benadrukt wel dat ze de situatie op de voet volgen om, indien nodig, meteen bij te sturen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Milieu , hittegolf , leidingwater , vivaqua

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni