Zonnepanelen met photovoltaïsche cellen

| Zonnepanelen met photovoltaïsche cellen.

Terugdraaiende teller bij zonnepanelen wordt afgeschaft in Brussel

HD
© Belga
15/07/2019

Vanaf 1 januari 2020 wordt de terugdraaiende teller voor de eigenaars van zonnepanelen in het Brussels gewest afgeschaft. De compensatie voor kleine installaties (onder 5kW) valt enkel weg voor de netkosten, maar niet voor het onderdeel elektriciteit. Concreet betekent dit voor particuliere eigenaars een meerkost van zowat 150 euro per jaar.

Dat schrijft zakenkrant L'Echo en zo wordt bevestigd op de website van netbeheerder Brugel.

Volgens L'Echo worden ongeveer 4.000 gezinnen getroffen. Het principe van de terugdraaiende teller stond in Brussel al een tijdje ter discussie, de afschaffing staat nu geprogrammeerd op 1 januari volgend jaar. Omdat alle eigenaars van zonnepanelen in Brussel verplicht een meter hebben waar het onderscheid zichtbaar is tussen de hoeveelheid afgenomen en geïnjecteerde stroom, is de berekening technisch perfect mogelijk, legt een woordvoerster van Brugel uit.

'Einde aan discriminatie'

"Hiermee komt een einde aan de bestaande discriminatie, waarbij de 'klassieke' verbruikers op het vlak van de kosten van het distributienet gediscrimineerd werden tegenover de 'prosumers', aangezien die laatsten slechts aan deze kosten bijdroegen in verhouding met de nettohoeveelheid afgenomen energie, hoewel zij het distributienet hadden gebruikt voor alle afgenomen brutohoeveelheden", staat op de website van de distributienetbeheerder.

In Vlaanderen werd om dezelfde reden een 'prosumertarief' ingevoerd, waarbij de eigenaar van zonnepanelen een vast bedrag per jaar betaalt voor het injecteren van energie op het distributienet.

De terugdraaiende teller blijft in Brussel voorlopig wel in voege voor het energieluik, omdat dit geen bevoegdheid is van de netbeheerder. "Daarvoor moet het besluit groene elektriciteit worden aangepast", klinkt het, een taak voor de volgende Brusselse regering.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Milieu , Brugel , zonnepanelen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni