1616 HOTSPOT wilderbos

Het Wilderbos in Sint-Agatha-Berchem.

De lange periode van droogte waarin we ons momenteel bevinden, blijft niet zonder gevolgen voor de bomen in Brussel. Sommige bomen 'zweten' zo hevig, dat er takken kunnen afbreken, waarschuwt leefmilieu Brussel.

Op verschillende plaatsen in de stad zijn gevallen, maar perfect gezonde takken teruggevonden. Deze kunnen een gevaar vormen voor voorbijgangers. Leefmilieu Brussel raadt daarom aan voorzichtig te zijn in parken en bossen en in de omgeving van bomenrijen.

Bij droog en warm weer transpireert een boom door sappen naar elke tak en elk blad te laten stromen. Dit koelt de bladeren, en vermijdt dat ze door de zon geroosterd worden. Bij intense zonneschijn gebeurt deze transpiratie zodanig snel dat er gasbelletjes gevormd worden die de waterkanalen verstoppen. Door die obstructie breken perfect gezonde takken dan gewoon af.

Om de risico’s van de vallende takken te minimaliseren, houdt Leefmilieu Brussel dagelijks toezicht op de ongeveer 40.000 bomen, die verspreid staan op 80 plaatsen over heel Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Milieu, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni