| De kinderen van onthaalhuis L'Interstice in Laken helpen bij het vegen van de straten in hun wijk.

Vrijwilligers helpen straten vegen tijdens World Cleanup Day

EC
© BRUZZ
18/09/2021

In dertien wijken in Brussel-Stad, Laken, Haren en Neder-over-Heembeek trekken deze zaterdag vrijwilligers met vuilniszakken door de straten. Ze doen dat ter gelegenheid van World Cleanup Day. Schepen voor Netheid Zoubida Jellab (Ecolo) kwam mee helpen in de Bockstaelwijk.

De opruimactie in de Bockstaelwijk is georganiseerd door de vzw L’interstice, een onthaalhuis op het Roodhuisplein in Laken. De kinderen uit hun werking helpen deze zaterdag twee straatvegers bij de opkuis van hun buurt.

Abire is 9 jaar en kwam de voorbije twee jaar al helpen. “Vorig jaar had ik bijna een volle zak”, zegt ze. Nu heeft ze al veel sigaretten opgeraapt. “Ik vind het leuk, want ik woon hier zelf in de straat.”

“De kinderen zijn echt gemotiveerd om mee te doen. Dat is plezant, want een propere wijk is er ook voor hen”, zegt Brussels schepen Jellab.

Dertien wijken

Dezelfde actie gebeurt vandaag in nog twaalf andere Brusselse wijken, met verschillende vrijwilligers. “We hebben in totaal 800 inschrijvingen”, zegt Jellab. “Het eerste jaar waren dat er 50 en vorig jaar 250. Dit jaar gaan we misschien aan 1.000 deelnemers zitten.”

De World Cleanup Day dient als bewustmakingsactie. Zoubida Jellab merkt dat de straatvegers niet altijd het respect krijgen dat ze verdienen. “Onze straatvegers werken elke dag van half zeven 's ochtends tot half drie 's middags, zelfs in de vakantieperiode, of het nu 30 graden is of min 5. Zij doen hun werk”, benadrukt de schepen. “Maar mensen moeten zich ook bewust worden dat afval op straat gooien niet meer kan. Dat kost geld aan iedereen. En weten dat al dat plastic uiteindelijk in onze zeeën belandt.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni