XR Animal legt voedselbedrijf Viangro in Anderlecht stil

DN, JP
© BRUZZ
11/06/2022

Activisten van XR Animal (Extinction Rebellion Animal) hebben de drie ingangen van vleesgroothandel Viangro geblokkeerd, waardoor vrachtwagens niet in en uit kunnen rijden. Zij hekelen enerzijds de 'greenwashing' van het bedrijf en anderzijds vragen ze de Belgische overheden om financiering van de veeteelt te stoppen.

Voor de leden van XR is het de derde actiedag op rij, nadat het vrijdag in Vlaanderen al een actie voerde op een fabrieksboerderij en aan een slachthuis. Ditmaal hebben ze het voedselbedrijf Viangro in het vizier. Volgens XR strookt de communicatie van het voedselbedrijf rond duurzaamheid en dierenwelzijn niet met de realiteit.

"In een tijd waarin we zouden moeten overschakelen op een veerkrachtige, plantaardige landbouw voor de planeet en haar bewoners, staat België nog steeds de installatie of uitbreiding toe van nieuwe veefabrieken," betreuren de activisten, die met een vijftigtal activisten sinds 6 uur 'ochtends de ingangen blokkeren van Viangro in Anderlecht. De politie van de zone Zuid is niet bereikbaar om dit te bevestigen.

XR Animal stelt vast dat Viangro producten verkoopt die slecht zijn voor het dierenwelzijn en het milieu. Toch pakt het bedrijf uit met zaken zoals duurzame containers. "Hun communicatie is pure greenwashing," stellen de activisten.

Overheidssubsidies

Gezien het belang voor de werkgelegenheid in Brussel en het feit dat de groep gevestigd is op een terrein dat eigendom is van Citydev, is het "zeer waarschijnlijk dat het Gewest de groep op middellange termijn te hulp zal schieten." Ook al laat, volgens XR Animal, de financiële gezondheid van Viangro te wensen over.

XR Animal vraagt policiti te stoppen de vleesindustrie te subsidiëren en hun investeringen te richten op plantaardige landbouw. De bezetting van Viangro Anderlecht is de derde actie van het collectief in minder dan 24 uur en er zijn in de toekomst nog meer acties gepland.

Bij Viangro is op het moment van schrijven niemand bereikbaar om een reactie te geven.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni