Zieke kastanjelaar wordt 'begeleid naar levenseinde', en niet omgehakt

De 158-jarige boom is ziek, maar wordt niet meteen gekapt.

De ongeneeslijke zieke kastanjelaar in het park van Vorst wordt dan toch niet omgehakt. Hij wordt drastisch gesnoeid en mag blijven staan tot hij uiteindelijk sterft, zo kan hij nog enkele maanden of jaren de biodiversiteit in het park ondersteunen.

Vorige maand schreven we nog dat de 158 jaar oude kastanjelaar in het park van Vorst ongeneeslijk ziek is, en dus dringend omgehakt zou moeten worden. De boom heeft een schimmel, waardoor de wortels en de voet van de boom sterk zijn aangetast. Die schimmel heeft zich naar boven verplaatst en zit ook in de takken van de momenteel kale boom.

Omdat het niet zeker was hoe stabiel de boom nog in de grond zit, vormde hij mogelijks een gevaar voor wandelaars die in de buurt van de boom kwamen. Het leek even alsof de enige optie het omhakken van de 158 jaar oude boom was. Maar nu is het wijkcomité samen met het Gewest tot een meer 'menselijke' beslissing gekomen over het levenseinde van statige kastanjelaar.

Beschutting, dekking en biodiversiteit

Momenteel wordt hij nog omringd door dranghekkens, dat worden binnenkort permanente houten hekkens en een veiligheidsperimeter om de wandelaars te beschermen. De boom zal ook drastisch moeten worden gesnoeid om elk risico op ontworteling of vallende takken te voorkomen.

Dit alles zal hem niet redden van een onvermijdelijke dood, zo schrijft de Facebookgroep van het wijkcomité 'Wiels duurzame wijk'. Maar hierdoor kan "deze oeroude getuige van het park zijn levenscyclus op een zo natuurlijk mogelijke manier beëindigen", en nog enkele jaren veilig blijven staan.

"Zelfs als hij sterft, zal zijn aanwezigheid vogels en insecten beschutting en dekking bieden en de biodiversiteit in het park bevorderen", schrijft de groep.

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?