1816 Energie Zonnepanelen 1

| Energie Zonnepanelen

Zonne-energie boomt in Brussel: installaties verdriedubbeld op 4 jaar tijd

RV
© BRUZZ
17/04/2023

De helft van de hernieuwbare energie die in Brussel wordt geproduceerd, is zonne-energie. Hiermee worden meer dan 50.000 gezinnen van energie voorzien, schrijft La Capitale. Het aantal geïnstalleerde zonnepanelen stijgt fors, ondanks de stedelijke uitdagingen.

Door de vele rijhuizen en appartementen is de plaatsing van zonnepanelen in Brussel niet evident. Maar toch stijgt het aantal zonnepanelen op de Brusselse daken fors. Dat blijkt uit een studie van 2022 van de Brusselse regulator voor de elektriciteitsmarkt Brugel. 6,2 procent van de daken (waarop panelen kunnen worden aangebracht) is bedekt met zonnepanelen.

Het aandeel windenergie is in Brussel verwaarloosbaar. Het is de verbrandingsoven van Neder-over-Heembeek, met zijn warmte-krachtcentrale, die het leeuwendeel van de resterende hernieuwbare energie in de hoofdstad levert.

"De capaciteit van zonne-energie is in het gewest tussen 2018 en 2022 met 150 procent gestegen", zegt de woordvoerder van de minister van Energie, Alain Maron (Ecolo) in La Capitale.

De cijfers van Brugel tonen aan dat het totaal aantal installaties is gestegen van 4.508 in 2018 naar 15.892 in 2022. "Ondanks de kleine daken en een drukke stedelijke context, die de installatie ingewikkeld kan maken, is er vooruitgang", stelt de woordvoerder van minister Maron. "Ter vergelijking: het aantal geïnstalleerde zonnepanelen in heel België stijgt over dezelfde periode (2018-2022) met ongeveer 80 procent."

Minister Maron is tevreden met deze ontwikkeling. "Ik feliciteer alle Brusselaars met deze uitstekende resultaten en zal ook aan de Brusselse regering voorstellen om de doelstellingen van het Brussels Energie- en Klimaatplan voor zonne-energie tegen 2030 te verhogen”, vertelt Maron.

Te veel stroom op het net?

Door het groeiende succes zou er een risico bestaan, zoals dat soms gebeurt in Wallonië, dat het net niet alle geproduceerde elektriciteit kan absorberen. Tijdens daluren en op zonnige dagen bijvoorbeeld. Sibelga is geruststellend. "In Brussel wordt (slechts) 3% van het elektriciteitsverbruik zelf opgewekt op Brusselse bodem. In de stedelijke omgeving van Brussel staan geen grote centrales, zoals een grote windmolenpark, maar veelal kleinere installaties zoals zonnepanelen bij particulieren en bedrijven. Momenteel ontstaat er dus nog geen onevenwicht tussen vraag en aanbod op het net", verklaart Sibelga-woordvoerder Johan De Bruyne aan BRUZZ.

"Ons elektriciteitsnet heeft nog genoeg ruimte om de productie van hernieuwbare energie op te vangen. Maar dat betekent niet dat we ons niet voorbereiden op de uitdagingen van de energietransitie”.

Om overbelasting van het net in de toekomst te vermijden, wil Sibelga de komende jaren de capaciteit op bepaalde plaatsen versterken en de flexibiliteit ervan verbeteren. “Er moet wijk per wijk gekeken worden wat de behoeftes zijn, gaande van warmtepompen, tot zonnepanelen en laadpalen. Op basis daarvan moeten we het net versterken.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni