| Lola

Zwembaden, ventilatoren en bevroren snoep: dierenasiel Veeweyde klaar voor de hitte

CL
© BRUZZ
09/08/2022

De hete zomer vormt voor dieren een extra uitdaging. Ze hebben relatief minder zweetklieren om de warmte kwijt te spelen en daar bovenop vaak een dikke vacht. Dierenasiel Veeweyde is goed voorbereid en geeft ook enkele tips mee voor je dier in deze hitte.

Veeweyde in Anderlecht heeft voorzorgsmaatregelen genomen tegen de hittegolf. “In juli hebben we zelfs drie dagen de deuren gesloten vanwege de extreme hitte,” vertelt communicatieverantwoordelijke Ludivine Nolf van Veeweyde. “Voorlopig hebben we de situatie onder controle.”

Op de binnenplaats vinden honden verkoeling in zwembadjes. Ook de muren en grond worden besproeid met tuinslangen. De katten en konijnen krijgen dan weer ventilatoren. “We proberen bovendien veel schaduw te creëren met spandoeken en parasols,” zegt Ludivine.

kat_met_ventilator.jpeg

| Kat zoekt verkoeling aan de ventilator

De echte hebbedingetjes voor de dieren zijn echter de verkoelende matten en het Kongo speelgoed, waar je bevroren snoepjes in kan steken. Hiervoor doet Ludivine nog een warme oproep tot donatie: “Hier zijn ze echt verzot op, maar we zouden er nog kunnen gebruiken.”

Bezetting van het asiel

Vorige maand kondigde Veeweyde nog aan dat het asiel overvol zat met de lage adopties en de vele achtergelaten dieren. “Nu is de situatie gestabiliseerd”. Wel zijn er nog steeds een hoog aantal katten: momenteel verblijven er 37 in het asiel. Toch lijkt het aantal adopties goed te stijgen. Sinds juli zijn er 44 katten geadopteerd, waarvan 19 deze maand. “Augustus lijkt dus een goede start te zijn”, zegt Ludivine.

mechelse_herder_puppies.jpg

| Mechelse herders

Deze maand werden er ook puppies geadopteerd: zeven Mechelse herders. “We moesten streng zijn voor de selectie van de nieuwe baasjes, want deze soort vergt veel aandacht.” De selectie gebeurde op vlak van ervaring, kennis, ruimte ter beschikking en levensstijl. Er was enorm veel interesse in de honden, want het dierenasiel ontving maar liefst 50 ingevulde dossiers.

Tips van Veeweyde in extreme hitte

  1. Ontwar de vacht van je dier, hoe meer je borstelt, hoe meer je dier zal kunnen ademen. Dit zowel bij honden, konijnen en katten met veel haren.
  2. Het verdragen van de hitte is rasafhankelijk: een Franse buldog of een pekinees hebben bijvoorbeeld meer moeite dan honden met lange snuiten die beter ademen. Informeer jezelf bij de dierenarts.
  3. Laat op warme dagen je hond vooral ‘s ochtends vroeg of ‘s avonds laat uit, met een fles water in de hand. Houd er rekening mee dat asfaltgrond of keien de kussentjes van honden kunnen verbranden. Je kan de pootjes insmeren met aloë vera of vaseline om ze te hydrateren. Wanneer de teer zou plakken aan de kussentjes of haar, knip dan de haren op de getroffen plek en laat het inweken met crème, plantaardige olie of zeep voordat je het wast.
  4. Zet de vogelkooien in de schaduw, geef ze fris water en een klein badje waar ze in kunnen spelen.
  5. Konijnen reguleren de hitte via de oren, denk eraan soms koud water te spuiten om ze af te koelen. Je kunt ze ook bevochtigen met een washandje. Verhoog ook het rantsoen groenten en ververs het water dagelijks. Je kan ook een fles koud water in het hok leggen, waar ze kunnen tegen leunen.
  6. Voorzie over het algemeen regelmatig fris water en voldoende koude oppervlakken. Controleer regelmatig de pootjes van je hond of kat en laat ze soms eens pootje baden.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni