Een standplaats van deelautobedrijf Cambio aan de Sint-Martinuskerk in Ganshoren

| Een standplaats van deelautobedrijf Cambio.

100 euro voor wie deelauto-abonnement neemt in Sint-Pieters-Woluwe

MW
© BRUZZ
29/05/2022

De Brussel'Air-premie van het Brusselse Hoofdstedelijk Gewest bestond al. Ze moedigt Brusselaars aan hun wagen aan de kant te laten staan voor milieuvriendelijker transportmiddelen. De gemeente Sint-Pieters-Woluwe doet daar nu een schepje bovenop met een gemeentelijke premie voor deelauto’s.

Elke inwoner van Sint-Pieters-Woluwe geniet vanaf 1 juni van een gemeentelijke premie van 100 euro wanneer die zich abonneert op een deelwagen.

“We zijn de eerste gemeente in België die dit doet,” zegt mobiliteitsschepen in Sint-Pieters-Woluwe Alexandre Pirson (Les Engagés), voor wie “mobiliteit nog al te vaak onze samenleving verdeelt.”

“Concreet dekt de premie tot 100 euro aan inschrijvingskosten en abonnementen voor wie zich voor het eerst inschrijft bij een van de twee deelautobedrijven in de gemeente: Cambio of Poppy. De premie kan niet gebruikt worden om de gereden kilometers te bekostigen, dat zou aanzetten tot een hoger verbruik,” is te horen bij de gemeente.

Een deel van de financiering van de premie gebeurt door de deelwagenbedrijven zelf, die ook de administratie van de premie op zich nemen.

Eigen wagen inleveren niet verplicht

Anders dan bij de Brussel’Air-premie, wordt het niet verplicht je eigen wagen in te leveren om in aanmerking te komen voor de premie. “Ik geloof meer in een samenleving die positief gedrag beloont i.p.v. een die stigmatiseert en bestraft,” aldus Pirson.

“Automobilisten die geen andere keuze hebben dan hun eigen wagen te gebruiken (oudere personen, families, …) willen we niet aan de schandpaal nagelen. Deze premie is er om mensen die een deelauto overwegen aan te sporen dat ook te doen.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni