19-jarige Brusselse pilote zit vast in Alaska

Zara Rutherford in haar licht sportvliegtuigje waarmee ze solo de wereld rond vliegt.

Zara Rutherford, de Brusselse die de jongste pilote wil worden die solo de wereld rondvliegt, is gestrand in Alaska. Ze heeft visumproblemen en kan daardoor niet doorvliegen naar Rusland.

Midden augustus vertrok Rutherford, die Britse roots heeft, van het vliegveld Kortrijk-Wevelgem. Ze wil de jongste vrouw ooit worden die solo de wereld rondvliegt in een ultralicht sportvliegtuig. Volgens haar planning zou ze twee tot drie maanden onderweg zijn en 52 landen aandoen, goed voor zo'n 51.000 kilometer.

Het visum van de jonge pilote voor Rusland blijkt al op 2 oktober verlopen te zijn, nadat ze vertraging opliep in Nome, in het westen van Alaska. Momenteel zit ze nog altijd vast in Alaska, waar de weersomstandigheden steeds slechter worden.

Inmiddels werd er een nieuwe visumaanvraag ingediend en is haar team ervan overtuigd dat die goedgekeurd zal worden. De grootste uitdaging zal echter het weer worden. Iedere dag valt er meer sneeuw. Haar vertrek zal volgens haar team vooral van dat laatste afhankelijk zijn.

De tocht van Rutherford zou via de Bering Straat naar Japan en Rusland moeten leiden. Daarna gaat ze naar de Filippijnen, Indonesië, India, het Midden-Oosten en terug naar België.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?