De avondspits in Brussel
© Ivan Put | De avondspits in Brussel.

35 procent meer Brusselaars ervaren agressie op de baan sinds coronacrisis

© Belga
11/01/2021

De gezondheidscrisis heeft gezorgd voor een toename van agressieve gevoelens bij autobestuurders. Dat blijkt uit een bevraging in december door verkeersinstituut Vias naar de manier waarop weggebruikers het verkeer waarnemen. In Wallonië was die stijging het hoogst, met 42 procent, gevolgd door Vlaanderen (36 procent) en ten slotte Brussel (35 procent).

Het gevoel van agressie wordt grotendeels verklaard door het feit dat sommige automobilisten sneller rijden als het verkeer minder druk is, wat duidelijk het geval is sinds de start van de coronacrisis. Een enquête van 2017 toonde al dat te snel rijden door andere weggebruikers wordt beschouwd als een van de meest irritante gedragingen en wordt vaak ook als agressief ervaren.

Tevreden met nieuwe regelingen

De afgelopen maanden hebben veel aanpassingen plaatsgevonden die fietsers en voetgangers meer bescherming moeten bieden, zoals nieuwe fietspaden en zones 30. Twee derde (65 procent) van de ondervraagden vindt deze veranderingen positief, dat is vier keer meer dan de tegenstanders van de aanpassingen (17 procent). Bovendien vindt 78 procent van de voorstanders dat de nieuwe regelingen de gezondheidscrisis zouden moeten overleven.

De vermindering van de files en het feit dat mensen minder moeten reizen waren de twee meest genoemde voordelen van de coronacrisis, terwijl 12 procent van de ondervraagden tevreden is over de (her)ontdekking van de fiets als alternatief vervoersmiddel.

Angst voor openbaar vervoer

De angst voor het openbaar vervoer is dan weer een van de duidelijkste ongemakken van de coronacrisis in verband met mobiliteit: 31 procent van de ondervraagden en voor de Brusselaars was dat zelfs 47 procent. Vervolgens worden te drukke voet- en fietspaden genoemd (22 procent nationaal) en de agressiviteit van andere weggebruikers (20 procent nationaal, maar 27 procent in Wallonië).

Een meerderheid van de respondenten, 52 procent, denkt dat het verkeer na de gezondheidscrisis opnieuw normaal zal worden. Drie op de tien weggebruikers, en voor Brussel vier op de tien, vermoedt zelfs dat de verkeerssituatie nog erger zal zijn.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Mobiliteit, verkeersagressie, Vias, coronacrisis

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni