400 pv’s op één avond door Brusselse fietsbrigade

© PhotoNews
| De zone Brussel Hoofdstad-Elsene telt 48 agenten op de fiets. Dat moeten er volgend jaar 100 zijn.

De fietsbrigade van de politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene heeft donderdagavond bijna 400 pv’s uitgeschreven tijdens een controleactie. Het gaat vooral om foutparkeerders, auto’s die over de busbaan rijden en enkele snelheidsduivels. De komende maand staan er nog verschillende controles op de planning.

Met vijf agenten op de fiets kon de politiezone donderdag tussen 17 uur en 1 uur ’s nachts de hele Vijfhoek controleren. Uiteindelijk leverde dat 390 boetes op: 230 voor inbreuken op de leefbaarheid, zoals foutparkeerders en snelheidsduivels, en 160 voor auto’s die zich de busbaan toe-eigenden. Het ging om een geplande actie, zoals er elke maand één tot twee plaatsvinden in de zone Brussel Hoofdstad-Elsene.

Van de wildparkeerders stond de meerderheid op een trottoir: 78 wagens in totaal. Verder beboette de politie donderdag 35 wildparkeerders in woonerven, 44 in leveringszones voor winkels, 30 op fietspaden en 19 in de voetgangerszones.

Hoofdinspecteur David Stevens van de fietsbrigade is tevreden met de cijfers. “Bij onze laatste controles haalden we al gelijkaardige aantallen, maar cijfers zeggen niet zo veel. Misschien verbaliseren we meer dan vroeger, we patrouilleren natuurlijk ook wel hard”, zegt hij aan BRUZZ.

De zone Brussels Hoofdstad-Elsene telt intussen 48 agenten op de fiets, maar het doel is om volgend jaar met 100 te zijn. De laatste jaren schreven de fietsbrigades zo’n 40.000 boetes per jaar uit. Even uitrekenen: mocht er elke avond een controle zijn zoals die van donderdag, zouden dat er makkelijk drie keer zoveel zijn.

In de andere Brusselse politiezones zijn fietsbrigades nog minder ingeburgerd. Stevens pleit nochtans voor meer acties. "Door kleine normen duidelijk af te dwingen, kan je de grotere normen beter installeren." Hij is daarom blij met de tijd die hij krijgt van zijn korpschef en van de politiek. "Ondanks dat de fietscontroles geld kosten en capaciteit vragen, leveren ze heel wat op."

Knelpunten

Zo was Stevens donderdag aangenaam verrast dat er in de straten rond de Zuidfoor, aan de Stalingradlaan en aan metrohalte Lemonnier, veel minder auto’s over het fietspad reden dan verwacht. Ook in de voetgangerszone blijken de vele controles te lonen en werden minder overtredingen opgemerkt.

Dat komt mede dankzij de buurtbewoners, die de politie alsmaar vaker gerichte informatie toegesturen over de knelpunten in hun zone. “Zo kunnen we doelgericht controleren waar het nodig is", zegt Stevens. "En nu de inbreuken dalen op de fietspaden, kunnen we die mankracht inzetten op andere plaatsen. De absolute koplopers zijn nu de wildparkeerders op trottoirs."

Stevens bevestigt dat er de komende maand nog verschillende controleacties zijn gepland.

Fietsbrigade politie Elsene
© PhotoNews
| Fietsbrigade politie Elsene.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?